Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kövér László házelnök bejelentette, hogy megalakult az új kormány. Jó egészséget és sok sikert kívánt az ötödik Orbán-kormány tagjainak.

    A zászlókat az ülésterembe vitték, a miniszterek letették az esküt, majd aláírták az esküokmányt. Az Országgyűlés ezután elénekelte a Himnuszt, majd az ünnepélyes eskütétel véget ért.

  • Beszéde végén Orbán Viktor úgy fogalmazott:

    Mint az új kormány névsora is mutatja, az előttünk álló, veszélyekkel teli éveknek egy erős és ütőképes, válságálló és világos jövőképpel rendelkező kormánnyal vághat neki Magyarország.

    Azt is mondta, hogy a magyar kormány tagjai a rájuk nehezedő feladat súlyával arányos felelősséggel, határozottsággal és alázattal vállalják a magyar nemzeti érdekek képviseletét, a magyar szabadság és szuverenitás védelmezését.

    Számítunk a képviselő hölgyek és urak támogatására, kérem önöket, segítsék a munkánkat

    – fogalmazott Orbán Viktor. Majd azzal zárta beszédét:

    A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

  • Öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába – jelentette ki Orbán Viktor. Ezért kérte fel négy évvel ezelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert,

    aki azóta sem volt hajlandó megöregedni.

    Neki a feladata lesz a stratégiai tervezés, ezért nem csak minisztériumokat, hanem egy egész országot kell látnia, Orbán Viktor azt várja tőle, hogy hangolja össze a minisztériumok működését, képviselje a tisztelet és együttműködés kultúráját, alakítsa ki ennek technikáit.

    A miniszterelnök szerint ez a munka sohasem ér véget, erre a feladatra kap újabb négy évet a miniszter. 

    Orbán Viktor elmondta: a Gulyás Gergely által vezetett minisztérium egyben a kormány villámhárítója is, ezért arra kéri a minisztert, képviselje bátran a kormány érveit a Magyarországról szóló szellemi természetű vitákban itthon és külföldön egyaránt.

  • Orbán Viktor arra kérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy továbbra is a tőle megszokott fáradhatatlansággal képviselje a magyar nemzeti érdekeket, erősítse meg a kapcsolatokat Magyarország szövetségeseivel, keressen újabb beruházási és kereskedelmi lehetőségeket.

    Játsszon minden hangszeren, legyen okos, mint a kígyó, szelíd, mint a galamb, de leginkább érje el azt, amit kell

    – fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette: a jövőben Szijjártó Péter felel Paks 2 beruházásért is. Orbán Viktor hozzátette: ez a munka így együtt több embert is kívánna, de Szijjártó Péter az elmúlt években bizonyította, egyszerre több helyen is tud lenni.

  • Biztonság, védelem, elrettentés, honvédség, hadsereg – ezeket a szavakat halljuk majd a leggyakrabban Orbán Viktor szerint, hozzátéve, honvédelmi miniszternek Szalay-Bobrovniczky Kristófot kérte fel. 

    Orbán Viktor úgy fogalmazott: a szomszédban dúló háború bizonyítja, hogy micsoda felelőtlenség volt egész Európában, hogy a hadsereget és a honvédelmet háttérbe szorították, sőt időnként a létjogosultságukat is megkérdőjelezték.

    A mostani háború igazolta, hogy helyesen döntöttünk, hogy évekkel ezelőtt elindítottuk a Zrínyi haderőfejlesztési programot. Ha sikerül megvalósítani, akkor néhány éven belül Magyarország nemcsak a térség egyik legütőképesebb hadseregével rendelkezik majd, hanem hadiipari központtá válik. A feladat fontosabb, mint az elmúlt harminc évben bármikor – ez Szalay-Bobrovniczky Kristóf új honvédelmi miniszter feladata lesz, mondta a kormányfő sok sikert kivánva.

  • Orbán Viktor elmondta: az európai gazdaság nagy bajban van, és ha Magyarország fejlődni akar, akkor új, unortodox, innovatív lépésekre lesz szükség. Kiszabadulás a devizacsapdából, az adópolitikai fordulat, az árstoppok intézményei minid ilyen megoldások voltak.

    Remélem, hogy maradt még belőle a tarsolyunkban

    – jelentette ki Orbán Viktor, aki hozzátette: „ezeket kell előkotornia és bevetnie” Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek. 

    A miniszterelnök azt várja, hogy az ország fejlődését a magyar észjáráson alapuló innovatív gazdaságpolitikai javaslatokkal segítse a miniszter, még annak kockázatát is vállalva, hogy ezek közös lesznek szép számmal olyanok, amelyekkel már a közeljövőben sem csak barátokat szerez magának. Orbán Viktor szerint a miniszter a jég hátán is megél, erre a tudására most szükség is lesz.

  • Orbán Viktor szerint egy demokráciában döntő tényező a kormány és a polgárok közötti folyamatos  kapcsolattartás. Ez nehéz feladat, a munkát adatvédelmi jogszabályok tömegei, az állampolgárok érthető érzékenysége, és az ellenzék folyamatos támadásai is nehezítik, a miniszterelnök szerint ez most sem lesz másképp. 

    Arra kérte Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét, hogy oldja meg ezt a feladatot. Orbán Viktor kifejtette: a kormányzati döntések mögött húzódó elvek és célok a demokratikus közvélemény egésze számára legyenek megismerhetőek. Azt is mondta: a háborús évtizedben különösen fontos, hogy mindenkinek világos legyen, mit miért tesznek.

    A következő időszakban az ország függetlenségét és szuverenitását számos támadás fogja érni, a szuverenitás védelme a miniszterelnök első számú kötelessége, Orbán Viktor ebben a munkában elsősorban Rogán Antalra számít majd.

  • Lázár Jánost az építési és beruházási minisztérium vezetésére kértem fel – hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint ezt igazából az ország építési minisztériumának kellene nevezni. Mint fogalmazott, korábban ez a feladat a minisztériumok között felparcellázott, széttagolt terület volt, mára a széttagoltság hátránnyá vált.

    A növekvő nyersanyagárak, a háború gazdasági hatásai, a várható európai recesszió, a beruházók óvatossága alaposan megbonyolítja majd az életünket. Miniszter úr feladata nem kisebb, mint a beruházásokra fordított állami erőforrások hatékony felhasználása, az építésügyi szabályok megújítása, valamint az épített örökségünk védelme és a polgári polgári jóízlés képviselete az építkezéseknél. Lázár János korábban sikeres frakcióvezető, államtitkár és miniszter is volt, most is jók az esélyei, Isten hozta ismét a kormányban

    – fogalmazott Orbán Viktor.

  • Nagy István miniszteré az agrártárca – Orbán Viktor szerint első látásra úgy tűnik, aki ezt a feladatot kapja, annak csak megszületni volt nehéz, ugyanis az elmúlt években nagyot léptünk előre.

    „Az ország húsz millió embert képes ellátni élelmiszerrel. Az egekbe szökött gabonaárak sok területen gondot okoznak, de a magyar agrárium jelentős részének inkább hasznot hoznak. A vidékfejlesztési támogatások rakétasebességgel fognak növekedni, a magyar gazdák végképp legyőzhetik azt a hátrányt, amelyet a kommunizmus alatt keletkezett” – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: az éremnek van másik oldala is: küszöbön áll egy komoly globális élelmiszerválság, amelynek hatásait Nagy István agrárminiszternek kell kivédenie. 

    A magyar agrárium külkereskedelmi pozícióját tovább kell erősíteni, vagyis a miniszteri bársonyszék nem lesz olyan kényelmes, mint aminek elsőnek tűnik

    – fogalmazott Orbán Viktor.

  • Varga Mihályt kérte fel Orbán Viktor pénzügyminiszternek. A kormányfő úgy fogalmazott: Magyarország az elsők között heverte ki a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesést – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: a miniszter úr előrelátó szigora tette lehetővé, hogy a költségvetési fegyelem és a gazdasági növekedés közötti egyensúly fennmaradjon.

    Kanyarban előzve vészeltük át a koronavírus-járvány eddig sosem tapasztalt következményeit. Görögországot és Portugáliát is megelőztük gazdasági fejlettségben. Ugyanezt várjuk most, amikor a háború a gazdaságot újabb próbatétel elé állította. Varga Mihályt arra kértem fel, hogy az előttünk álló négy évben, ha kell, kemény döntések árán is, tartsa fenn a költségvetési és gazdasági növekedés közti egyensúlyt, amely meggyőződésem szerint Magyarország fejlődésének alapja

    – mondta a miniszterelnök, majd kiemelte: Varga Mihállyal 1990-ben együtt lettek parlamenti képviselők. Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy 32 éve együtt dolgoznak Varga Mihállyal, és örül a folytatásnak.

  • Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter személyében régi harcost köszönthet Orbán Viktor.

    Köztudott, hogy komoly belpolitikai, uniós és közigazgatási tapasztalattal rendelkezik, ezért arra kértem fel, hogy tudását ismét állítsa a kormány szolgálatába

    – jelentette ki a miniszterelnök, aki  szerint nem túl hálás feladatot kapott Navracsics Tibor. Orbán Viktor hozzátette: még sohasem láttam olyat, hogy a képviselők vagy a polgármesterek megelégedtek volna a fejlesztésekkel. 

    A miniszterelnök elmondta, hogy Navracsics Tibor 2006 után éveken át frakcióvezetőként szolgált, aztán miniszterként döntő szerepet játszott abban, hogy a 2010-et követő években sikerült újjászervezni az egész magyar államot. Továbbá fél évtizeden át az Európai Bizottságának magyar biztosa volt, ezért a miniszterelnök szerint neki van a legtöbb esélye, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar képviselők malomkerekei között ne őrlődjön föl. „Isten hozta újra a kormányban, miniszter úr!” – köszöntötte Navracsics Tibor a miniszterelnök.

  • Orbán Viktor elmondta: a következő időszakban nagy átalakulás előtt áll az ipar és az energetika, Palkovics László technológiai és ipari minisztert arra kérte fel, hogy folytassa azt a technológiai és iparpolitikai fordulatot, amelyet az előző ciklusban elindítottak.

    A miniszterelnök szerint nem kétséges, hogy Palkovics Lászlónak jutott a legbonyolultabb kormányzati feladat: illessze a magyar energetikai rendszert az új kor kihívásaihoz, kezelje a bizonytalan energetikai ellátási láncokból fakadó veszélyeket, kezelje a növekvő fogyasztási igényeket, kezelje a megugró globális energiaárak miatt kialakult helyzetet, közben csökkentse a gazdaság károsanyag-kibocsátását, és hangolja össze a gazdasági növekedés és a környezetvédelem szempontjait, és mindezt egyszerre.

    Nem tudom, hogy ez megoldható-e, de ha van valaki, aki képes erre, az a Széchenyi-díjas Palkovics miniszter úr

    – jelentette ki Orbán Viktor.

  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként az összmagyarságért, a történelmi egyházak és a kárpát-medencei magyarokért felelős.

    Minden magyar felelős minden magyarért – mondta a kormányfő, hozzátéve: Semjén Zsolttól azt várja, hogy az egységes magyar nemzet alaptörvényben rögzített eszméjét váltsa valóra a mindennapokban. „A KDNP a kormány szellemi-ideológiai magja, ezért a párt elnökét megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm kormányában” – mondta a kormányfő.

  • Csák János kulturális és innovációs miniszter tárcáját valójában jövőügyi minisztériumnak kéne nevezni Orbán Viktor szerint. A tárcájához tartozik a családpolitika, a kultúra, a felsőoktatás, a szakképzés és az innováció.

    Az Európai Unióban Magyarország fordítja arányosan a legtöbbet a családok és a kultúra támogatására. E területekhez zárkózik fel szuper-léptekkel a magyar felsőoktatás is, ahol az elmúlt 30 év legjelentősebb fejlesztései indultak meg

    – fejtette ki Orbán Viktor.

    A miniszterre összetett feladat vár, a munkája olyan különleges személyiséget igényel, aki ismeri az üzleti világot, nem téved el a szellemi viták modern útvesztőjében, egyszerre fegyelmezett, de közben keresi, miként léphetünk túl a mai realitásokon korlátain. A miniszterelnök kijelentette: „ide igazi Klebelsberg-karakter kell, sok szerencsét a nagy kalandhoz!”

  • Orbán Viktor Varga Juditot kérte fel az Igazságügyi Minisztérium vezetésére. Mint fogalmazott, az igazságügyi miniszternek érvényre kell juttatnia az Alaptörvényt, védenie kell az alkotmányosságot, ezért számára vétójogot biztosít valamennyi minisztériumi előterjesztéssel szemben.

    Deák Ferenc tárcája ma a kormány uniós kapcsolataiért is felelősséget visel – ezt senki sem irigyli öntől. A miniszter asszony a brüsszeli viták során eddig is a magyar nemzeti érték határozott képviselője volt, és azt várjuk, hogy a jövőben is az legyen. Ez továbbra sem lesz könnyű, ezért sok erőt és kitartást kívánok önnek

    – mondta Orbán Viktor.

  • Pintér Sándor belügyminisztert azért kérte fel Orbán Viktor, mert 16 évet szolgáltak együtt, 16 év alatt minden rá bízott feladatot példás pontossággal teljesített, ezért a miniszterelnök feltétel nélküli bizalmát élvezi.

    Orbán Viktor elmondta, hogy Pintér Sándor helyreállította a közbiztonságot, radikálisan csökkentett a bűnözést, látványosan visszaszorította a bűncselekményeket, megfiatalította és megújította a rendőrséget, az állomány pedig visszanyerte becsületét és megbecsültségét.

    A rendőrviccek kora lejárt

    – tette hozzá Orbán Viktor, aki méltatta minisztere képességeit (pl. megszervezte a közmunkarendszert, az önkormányzat átszervezésekor és az egészségügyi operatív törzs irányításakor kiderült, hogy megoldja bármely állami rendszer gyors átszabását), ezzel indokolta, hogy rábízzák a legnehezebb területeket is.

    A miniszterelnök szerint a rendvédelmi szervek a koronavírus-járvány alatt és az ukrajnai menekültválság során is elévülhetetlen eredményeket szereztek. „Ezekre a képességekre a következő időszakban is nagy szüksége lesz Magyarországnak” – jelentette ki Orbán Viktor.

    Orbán Viktor arról is beszélt, bár Pintér Sándor minisztériumát továbbra is belügyminisztériumnak hívják, de valójában ez már a belügyek minisztériuma.

  • Az energia- és élelmiszerválság destabilizálja a népes, de törékeny országokat, ami újabb háborúkat és még a 2015-ösnél is nagyobb népvándorlást indíthat útjára. Ez óriási kihívást jelent a világ gazdagabbik fele számára, ideértve Magyarországot is.

    Egy kirobbanó formában lévő, ragyogóan irányított Európai Unió számára is ez komoly feladat lenne, de az Európai Unió ma minden, csak nem kirobbanó formában lévő, ragyogóan irányított szervezet. Inkább késlekedést látunk, zavaros ideológiákat hallok, kapkodó és ésszerűtlen döntéseket tapasztalok. Magyarország egy ilyen korszakban nem engedheti meg magának a felelőtlenség, széthúzás és a gyengeség luxusát

    – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: most igazán belevaló kormány kell, amely felelős, amely egyesíti az országot, és amely kellő erő mutat. A veszélyek és különösen a háború kijelöli a következő kormány feladatait: megőrizni, sőt megerősíteni a Kárpát-medence magyarságának fizikai, anyagi és szellemi kulturális biztonságát.

    Támogatni kell a magyar családokat, tőkeerőssé izmosítani a magyar vállalkozásokat, növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot – Magyarország következő kormányának tagjait erre figyelemmel kérte fel a közös munkára Orbán Viktor.

  • 2010 óta negyedik alkalommal mutatja be Orbán Viktor új és egyben ötödik kormánya minisztereit. A miniszterelnök elmondta: bár nem először tesz eleget az államfő felkérésének, mégis páratlan helyzet van most a rendszerváltás óta. Köszönetet mondott a választópolgároknak, hogy a népakaratot soha nem látott egyértelműséggel nyilvánították ki április 3-án. Hangsúlyozta, hogy nem állt még olyan nagy és egységes választói akarat kormány mögött, mint most. Azt várja a minisztereitől, hogy megőrizzék a megszerzett bizalmat.

    Azt is elmondta: embert próbáló időszak lesz, mert háború zajlik a szomszédban. Orbán Viktor még soha nem látott akkora bizonytalanságot, mint napjainkban, minden korábbinál nagyobb felelősség hárul a kormányra. Megismételte: a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korában vagyunk. Mindezek következményeként menekültáradat, energiaár-emelkedés és infláció tör hazánkra. A XXI. század legnagyobb geopolitikai átrendeződése és globális élelmiszerválság fenyeget.

  • „Gratulálok és jó munkát kívánok az új kormány tagjainak!” – írta Facebook-oldalán Novák Katalin köztársasági elnök.

  • Kövér László házelnök köszöntötte Novák Katalin köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, valamennyi volt és jelenlegi tisztségviselőt, diplomáciai tagokat, országgyűlési képviselőket, a sajtó munkatársait. 

    Mindenkit tájékoztatott, hogy a minisztereket meghallgatták, kinevezésüket támogatták, hozzátéve, hogy a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

    Szűcs Lajos parlamenti jegyző ismertette a miniszterek névsorát.

  • „Megalakultunk. Irány a parlament!” – tette közzé Orbán Viktor miniszterelnök Kormányszelfi című fotóját néhány perccel azelőtt, hogy az új kabinet tagjai esküt tesznek az Országgyűlésben.

  • Megkezdheti a munkát Orbán Viktor új kormánya, miután a mai ülésnapon, május 24-én esküt tesznek az új kabinet tagjai az Országgyűlésben.

    A miniszteri beiktatás előtt meglepetésvendég érkezett a Parlamentbe, erről a kormányfő posztolt közösségi oldalain. 

    „Meglepetésvendég a miniszterek beiktatása előtt” – írta Orbán Viktor, aki egy Dzsudzsák Balázzsal készült közös képpel lepte meg követőit.

  • Az ellenzéki párt előre jelezte, hogy képviselőik nem vesznek részt a keddi parlamenti eskütételen, mert törvénytelennek tartják a most felálló ötödik Orbán-kormányt.

    Kálmán Olga, a párt frakciószóvivője kedden közölte: „a törvénytelen kormány” tagjai parlamenti eskütétellel akarják szentesíteni „törvénytelen hatalmukat”, de a Demokratikus Koalíció nem kíván részt venni a „színjátékban”, így képviselői távol maradnak.

  • Az Országgyűlés – 136 igen szavazattal, 45 ellenvoks mellett – elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó törvénymódosításokat.

    A törvény alapján tizenegy tárca áll fel: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium.

    Az már korábban kiderült, hogy Orbán Viktor kiket kért fel miniszternek ötödik kormányába.

    • Semjén Zsolt – általános miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszter
    • Nagy István – agrárminiszter
    • Pintér Sándor – belügyminiszter
    • Lázár János – építési és beruházási miniszter
    • Szalay-Bobrovniczky Kristóf – honvédelmi miniszter
    • Varga Judit – igazságügyi miniszter
    • Csák János – kulturális és innovációs miniszter
    • Szijjártó Péter – külgazdasági és külügyminiszter
    • Rogán Antal – a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője
    • Gulyás Gergely – Miniszterelnökséget vezető miniszter
    • Varga Mihály – pénzügyminiszter
    • Palkovics László – technológiai és ipari miniszter
    • Nagy Márton – gazdaságfejlesztési miniszter
    • Navracsics Tibor – területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter

    A minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A keddi napirend szerint ismertetik Novák Katalin államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről, majd ezt követően Orbán Viktor felszólal az Országgyűlésben, bemutatja kormányának tagjait, akik esküt tesznek a parlament előtt.

  • Az április 3-i választási győzelem után Orbán Viktort május 16-án újra miniszterelnökké választotta az Országgyűlés. Eskütételét követő beszédében azt mondta: a miniszterelnöki munka szépsége abban áll, hogy minden fontosabb döntésért, tartozzon az bármelyik miniszterhez, végső soron a miniszterelnök a felelős.

    Ez nagy teher; van, akit bele is nyom a földbe, és van, akit föllelkesít. Én azt tartom a miniszterelnök elsőrendű felelősségének, hogy valamely módon megértse, előre elgondolja, hogy milyen idők várnak ránk, és felkészítse erre a magyarokat. A jövő megértése mint feladat megtanítja az emberrel, hogy egyedül sohasem lehetsz elég okos. A sikeres kormányzáshoz a minisztereken túl szakértők, tanácsadók és szellemi emberek tucatjaira van szükség. Szerencsére Magyarország sohasem volt híján kiváló koponyáknak, én is számítok rájuk a munkám során

    – fejtette ki május 16-i parlamenti beszédében Orbán Viktor, aki szerint a veszélyek korába léptünk, Magyarországnak fel kell készülnie és válaszokat kell adnia – többek között – a háború okozta energiaválságra és a magas infláció korszakára.

Rovatok