Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor helyett a politikai igazgatója is válaszolhat majd a parlamentben

2022. május 24., kedd 14:19

Az Országgyűlés – 136 igen szavazattal, 45 ellenvoks mellett – elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó törvénymódosításokat.

A törvény alapján – ahogy ez már korábban kiderült – tizenegy tárca áll fel: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium.

Ezek közül újnak tekinthető a Technológiai és Ipari Minisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Építési és Beruházási Minisztérium. Ezek részben az előző ciklus Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyébe lépnek, illetve a Miniszterelnökségből történő kiválással jönnek létre.

A kormány a miniszterek sorát kiegészíti olyanokkal, akik saját szakterületet kapnak, de feladataik ellátásában nem saját, hanem egy másik minisztérium vagy a Miniszterelnöki Kormányiroda segíti őket – olvasható az MTI összefoglalójában.

Egységesülnek a miniszterekre vonatkozó rendelkezések, így az új szabályozás értelmében azok a miniszterek, akik nem vezetnek önálló minisztériumot, ugyanolyan jogállású miniszterek lesznek, mint akik egy-egy tárca élén állnak.

A törvény szétválaszt eddig együtt kezelt területeket. Ilyen a szociális és a nyugdíjpolitikáért való miniszteri felelősség vagy az, hogy az oktatásért való felelősség helyett a köznevelésért és a felsőoktatásért való felelősség jelenik meg. A gazdaságpolitika makrogazdasági szabályozásáért való felelősség és a gazdaságpolitikáért való felelősség eddig külön-külön szerepelt a jogrendszerben, mostantól azonban összevonva lesznek, makrogazdasági megalapozásért való felelősségként.

A törvény önálló felelősségi körként hozza létre a kulturális diplomáciáért és a külföldi magyar kulturális intézetekért való felelősséget, amely eddig a külpolitikai szakterület részét képezte. Az önálló kulturális intézetek irányításával összefüggő jogokat a kulturális diplomáciáért felelős miniszter fogja gyakorolni.

A vízi létesítményekkel kapcsolatos feladatok az állami beruházásokért felelős miniszterhez kerülnek, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létesítése során az állam képviseletében a felsőoktatásért felelős miniszter jár el.

Módosul az országgyűlési törvény is, lehetővé téve, hogy a plenáris üléseken a kormányfő helyett a miniszterelnök politikai igazgatója – Orbán Balázs – válaszoljon interpellációkra vagy kérdésekre, és tanácskozási joggal részt vegyen az Országgyűlés ülésein, ha rendelkezik képviselői megbízatással.

Az lesz a feladatom, hogy a miniszterelnök úr mellett dolgozva tanácsokat adjak, és figyeljek arra, hogy a kormányzás stratégiai szempontjai érvényesüljenek a napi munka során. Emellett segítem a kormányfő munkáját háttéranyagok és elemzések készítésével, valamint a nemzetközi kapcsolatok építése során is. Nagy megtiszteltetés ez számomra. Nehéz időket élünk, nincs idő tétlenkedni, a kormány hamarosan megalakul, és mindannyian tesszük a dolgunkat

– válaszolta Orbán Balázs az Index kérdésére a napokban.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője május 13-án közölte, hogy Orbán Viktor a továbbiakban is politikai igazgatóként számít Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség eddigi miniszterhelyettesének munkájára. Tavaly augusztus huszadikán nevezte ki politikai igazgatónak maga mellé a kormányfő. Havasi Bertalan közleményéből az is kiderült, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója ezentúl – a miniszterelnökhöz, a miniszterekhez és az államtitkárokhoz hasonlóan – politikai felső vezetőnek számít.

Ahogy azt már megírtuk, az ötödik Orbán-kormány miniszterei:

A tárcavezetők eskütételére a parlament keddi ülésnapján, 16 órától kerül sor.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok