Index Vakbarát Hírportál

Lemond összeférhetetlen érdekeltségeiről az új magyar honvédelmi miniszter

2022. május 24., kedd 14:10

Folyamatban van azon céges érdekeltségek megszüntetése, amelyek összeférhetetlenek Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterségével – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Másfél hete derült ki, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf lesz az új Orbán-kormány honvédelmi minisztere. A jelölés abból a szempontból keltett megütközést sokakban, hogy alig néhány héttel ezelőtt egy olyan cégtől vásárolt repülőgépeket, amely az ő résztulajdonában áll.

A leendő honvédelmi miniszter a jelenlegi jogszabályok szerint jár el, a miniszteri pozíciót és a céges érdekeltségeit érintő összeférhetetlenség megszüntetése folyamatban van

– válaszolta a honvédelmi tárca a Népszava kérdésére.

A minisztérium nem nevesítette, hogy mely cégeknél szüntetik meg az összeférhetetlenséget. Szalay-Bobrovniczky ugyanis nemcsak a repülőgépes bizniszhez köthető Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-ben tulajdonos, hanem más vállalkozásokban is résztulajdonos, amelyek szintén összeférhetetlenek lehetnek a honvédelmi tárcával.

Egy cégen keresztül résztulajdonos a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-ben, amely áttételesen üzleti kapcsolatban van a Transmashholding (TMH) orosz nagyvállalattal. Ezenfelül társtulajdonos egy orosz–magyar közös cégben, a Transmashholding Hungary Kft.-ben, valamint a korábban Andy Vajna tulajdonát képező Las Vegas Casino-csoportban is résztulajdona van

Ezek az érdekeltségek már Szalay-Bobrovniczky Kristóf meghallgatásán is szóba kerültek. Akkor az erre vonatkozó kérdéseket azzal a válasszal zárta rövidre, hogy a kérdéses beruházásai a magyar nemzeti érdek szempontjából voltak fontosak.

Az új Orbán-kormány miniszterei délután tesznek esküt a parlamentben, a fejleményekről az Indexen is beszámolunk. 

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2016. május 5-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok