Index Vakbarát Hírportál

Egy észak-alföldi falu lakosainak fél évig naponta alig 3 liter víz jut

2022. május 26., csütörtök 20:35 | aznap frissítve

Hajdúbagos vízhálózatát felújítják, addig a 2100 lakos a főtéren konténerből vehet vizet, aminek mennyisége limitálva van.

A csapból a következő héttől szűretlen magas arzéntartalmú, tehát mérgező víz fog folyni. A 2100 fős lakos ívóvízszükségletét egy, a főtéren felállított konténer hivatott addig biztosítani. A polgármester az ATV-nek a körülményekre reagálva azt mondta:  a kivitelező által felállított vízkonténer túl kicsi, ugyanis egy ember napi fejadagja csupán 3 liter víz, egészen addig, amíg a vízhálózat felújítása nem fejeződik be, előreláthatóan fél évig kell ilyen állapotok között élniük a hajdúbagosiaknak. 

Hatezer liter víz/nap nem biztosítja a napi 3 litert. Ha az iskola, óvoda, az idősek otthona, na meg a 400 főre főző konyha minden nap vesz magához vizet, akkor 2 liter jut már csak, ami elfogadhatatlan

– nyilatkozta Szabó Lukács polgármester az ATV híradónak. Ez a mennyiség még a napi ivóvízszükségletet sem fedezi a nyári időszakban, nemhogy főzni, takarítani, locsolni lehessen belőle. A felháborodott helyiek között van olyan, akinek a vízért 1 kilométeres utat kell megtennie.

A községben a Debreceni Vízmű a szolgáltató, de a felújítás idején a kivitelezőnek kell biztosítani a vízellátást, a csatorna megkeresésére eddig egyikük sem reagált. 

Rovatok