Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A termelő gyárakat, cégeket nem érinti az extraprofit megadóztatása

2022. május 26., csütörtök 11:41

Egy gyáravatón beszélt a tárcavezető az előző nap hozott döntés részleteiről.

Szijjártó Péter a Nissho Hungary Precíziós Kft. újhartyáni gyáravató ünnepségén kiemelte: az ukrajnai háború miatt előálló újabb világgazdasági nehézségek komoly kockázatot jelentenek a fizikai, gazdasági és energetikai biztonság szempontjából is.   

A kormány vállalása egyértelmű: megvédjük a családok számára eddig megtartott rezsicsökkentés eredményeit, a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást

– fogalmazott.

Hozzátette: ennek jegyében születtek meg előző nap a kormány friss döntései a rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásáról. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy az időszakosan bevezetett szektorális különadók semmilyen módon nem érintik a termelést folytató vállalatokat. „Továbbra is Magyarország biztosítja a legversenyképesebb beruházási környezetet, a legalacsonyabb adókat Európában” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök május 24-én, kedden a miniszteri eskütétel után jelentette be Facebook-oldalán, hogy aznap éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány. Mint fogalmazott, a járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon, és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat. 

A kormányfő szerdára bővebb tájékoztatást ígért, majd a kormányülést követően ismét közösségi oldalán jelentkezett, ahol bejelentette: megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon, és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. Videójában úgy fogalmazott, bár a rezsicsökkentés védi ugyan a családokat, de az energiaárak tovább emelkednek, így ez egyre nehezebb. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Azzal folytatta, hogy mindeközben az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert.

Május 26-án, csütörtök délután Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A tájékoztató 14:30-kor kezdődik, a tárcavezető ismerteti az ötödik Orbán-kormány első ülésének döntéseit. Az Index percről percre tudósítja az eseményt.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2021. december 7-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

Rovatok