Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdos üzlet a fű budapesti kezelése

2022. május 27., péntek 12:24

A Budapesti Közművek (BKM) 1,077 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett 2086 hektár évente kétszeri lekaszálására, valamint virágágyás-kapálásra, sétánysarabolásra, gyomirtásra, pázsittakarításra és ezerórányi öntözésre.

A főváros június végéig várja az ajánlatokat, de nem várható óriási verseny az elmúlt évek közbeszerzései alapján. Ugyanis 2014 óta négy tendert hirdettek útszéli kaszálásra, de mindig csak egy ajánlat érkezett.

A változatlan ajánlat mellett a munkára kiadott terület és az arra szánt összeg folyamatosan változott. Voltak időszakok, amikor több mint háromezer hektár műveléséről kellett gondoskodni, idén azonban csaknem ezer hektárral kevesebbről. 

Csaknem 400 millió faápolásra 

Azonban az évek alatt nem került kevesebbe a faápolás sem. A 2016-ban három évre kötött, közterületi fák gondozásáról szóló szerződés még 96 ezer, parkban lévő fát és 27 ezer sorfa ápolását említi 640 millióért. Az idén áprilisban létrejött szerződés pedig lényegesen kevesebb fa gondozását kéri 390 millióért. Így a Főkert két tendere megközelíti az 1,5 milliárd forintot, ami azért furcsa, mert nem tükrözi a főváros jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetét. 

A szezonális kaszálási munkálatok kettő plusz egy évre vonatkozó beszerzést jelent, a hozzá tartozó keretösszeg pedig a teljes időtartamra vonatkozik – válaszolta a Népszavának a BKM. 

A Főkert több mint 20 éve vesz igénybe alvállalkozókat a zöldsávok kaszálására,

de a parkfenntartást továbbra is saját szakemberekkel végzik. Kiemelik: a szezonális foglalkoztatás nem lenne költséghatékony, mivel a becslések szerint több mint 700 millió forint beruházást igényelne.

Karácsony Gergely ellenzéki vezető városvezetésének kezdetén a Főkert Zrt. átvilágításon esett keresztül, amiből kiderült, hogy nehezen követhető rendszerben szervezte ki a közszolgáltatási feladatait, valamint költségei is növekedtek. A fővárosi megrendeléseknek köszönhetően a bedolgozó cégek kiemelkedően jövedelmeztek. Árbevételükben jelentős szerepet játszott a Főkert megbízása. A kaszálást, faápolást végzőknél 12-15 százalék, míg a szállítással foglalkozó alvállalkozóknál 23-35 százalékos volt a haszon. 

Rovatok