Index Vakbarát Hírportál

Megszületett az ítélet Kőrös Gusztáv ügyében

2022. május 27., péntek 12:19

A Pesti Központi Kerületi Bíróság megismételt eljárásban a volt DK-s Kőrös Gusztávot bűnösnek mondta ki hamis vád bűntettében, és 7 hónap – 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Kőrös Gusztáv, ellenzéki országgyűlési képviselő 2013. október 15-én tett feljelentése szerint a 2013. október 13-i bajai megismételt időközi önkormányzati választáson a választásra jogosultak azért szavaztak a Fidesz jelöltjére, mert szavazatukért cserébe pénzt ígértek nekik.

A Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztályának 2014-es vádirata szerint Kőrös Gusztáv a kormánypártokat lejáratni szándékozó hamis videófelvételt készített. A vádlott kezdeményezésére társai eljátszottak egy jelenetet. A jelenet szerint egyiküket egy kölcsönös előnyöket biztosító ajánlattal kereste meg a térség országgyűlési képviselője (egyben Baja város polgármestere), a város egy képviselő-testületi tagja, továbbá a területi cigány önkormányzat elnöke és alelnöke.

Az ajánlat szerint készpénz, tűzifa és különböző intézkedések ígérete fejében azt kérték, hogy a választáson a Fidesz jelöltjére szavazzanak, és másokat is vegyenek rá erre.

Így bukott le a kamuvideóval

Kőrös Gusztáv a bűncselekményt bemutató, kamubizonyítékot nyújtó videót átadta egy olyan személynek, akiről tudta, hogy azt továbbítja a hatóságoknak. A felvétel eljutott az országgyűlési képviselőhöz, aki azt a választás rendje elleni bűntett miatt korábban tett feljelentése kiegészítéseként az Országos Rendőr-főkapitányságon bizonyítékként csatolta.

A koholt bizonyíték alapján az ügyben büntetőeljárás indult, amelyet azonban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. december 20-án bűncselekmény hiányában megszüntetett.

A bizonyíték koholt jellegéről a videófelvétel hatóság előtti felhasználásában közreműködő személyek nem tudtak, mint ahogy az azon szereplőknek sem volt tudomása arról, hogy a felvételt bizonyítékként csatolják egy büntetőügyben.

Az ítélet nem jogerős, Kőrös Gusztáv és védője ellen felmentésért jelentett be fellebbezést, míg az ügyészség tudomásul vette a bíróság ügydöntő határozatát – írja az MTI.

Rovatok