Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A keleti nyitás valódi sikertörténet

2022. május 27., péntek 11:58

Szijjártó Péter szerint 12 év alatt 45 százalékkal növelték a keleti export mértékét, a keleti világ és Magyarország közötti kereskedelem 48 százalékkal nőtt, a magyarországi külföldi befektetett tőke 60 százaléka keletről érkezett.

A külgazdasági és külügyminiszter pénteken Delhiben az indiai–magyar üzleti fórumon azt mondta, a keleti nyitás alapja gazdasági megfontolás volt, miszerint a Kelet szerepe folyamatosan növekedni fog.

A tény, amely bizonyítja, hogy ez a stratégia helyes volt, az a fantasztikus gazdasági növekedés

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki Facebook-oldalán közzétett videóban beszélt a keleti üzleti kapcsolatok eredményeiről. India és Magyarország között a kereskedelmi forgalom folyamatosan rekordokat döntött, tavaly ez egymilliárd dollárt ért el 26 százalékos növekedés után.

Ezeket az adatokat figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a magyar gazdaság kivette a részét az indiai gazdaság növekedéséből

– mondta Szijjártó Péter, aki szerint a két ország közötti jelentős földrajzi távolság miatt a két kormánynak négy feladata van, és ha ezeket sikerül teljesíteni, akkor onnantól az üzletembereken múlik, kihasználják-e a lehetőségeket.

Egyik feladatként a kormányok közötti jó kapcsolatot emelte ki a magyar miniszter, ami a kölcsönös tiszteleten alapszik. Megemlítette, hogy az orosz–ukrán háború kitörésekor 6218 indiai állampolgárnak segített abban a magyar kormány, hogy biztonságosan hagyhassák el a térséget. Ezenkívül 1257 indiai diák jelentkezett a magyar felsőoktatási ösztöndíjprogramra, valamint az általános ösztöndíjprogram révén kétszáz indiai diáknak biztosítanak tanulási lehetőséget magyar egyetemeken.

Hozzátette: tizenkét év alatt 45 százalékkal növelték a keleti export mértékét, a keleti világ és Magyarország közötti kereskedelem 48 százalékkal nőtt, a magyarországi külföldi befektetett tőke 60 százaléka keletről érkezett.

Rovatok