Index Vakbarát Hírportál

Árat emel a Wizz Air a különadó miatt?

2022. május 27., péntek 19:27

A Wizz Air elnöke szerint a légi közlekedési ágazat nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a járvány előtti szintet, így extraprofitról nincs értelme beszélni.

Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy a kormány létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot. Kötelezik

arra, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Az intézkedések 2022-re és 2023-ra korlátozódnak. A további részleteket a csütörtöki Kormányinfón ismerhettük meg. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt is elárulta, hogy a légi közlekedést érintő extraprofitadó utasonként 10-15 eurós díjat jelentene.

Robert Carey, a Wizz Air elnöke az intézkedéssel kapcsolatban elmondta: a légi közlekedési ágazat jelentős veszteségeket szenvedett el a koronavírus miatt, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a járvány előtti szintet, így extraprofitról nincs értelme beszélni.

Az utasonként számított adó bevezetése magasabb viteldíjakat jelentene egy olyan szektorban, amely két éve veszteséges, ennek a vitatása a legalapvetőbb közgazdasági elemzésekkel is szembemegy

– válaszolta Robert Carey a hvg.hu-nak. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hangsúlyozta a Kormányinfón, hogy látni fogják, ha egy cég áthárítja a különadót a fogyasztókra.

A Wizz Air vezetője azt is kifejtette a lap kérdésére, hogy „a turisztikai szektor számára is súlyos csapás volt az elmúlt két év, és minden újabb gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt fellendülését, nemcsak a Wizz Air, hanem a gazdaság egésze számára, hiszen ellehetetleníti azoknak az előnyöknek az érvényesülését, amelyeket az emberek és nemzetek légi összeköttetése teremt meg.”

(Borítókép: A Wizz Air diszkont légitársaság repülőgépei parkolnak a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kifutópályája mellett 2020. március 22-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok