Index Vakbarát Hírportál

Kollégiumba franciaágyat? – szállodaépítéstől tart Csepel polgármestere

2022. május 28., szombat 10:49

A Németh Szilárd érdekeltségeként számon tartott, XXI. kerületben felépült birkózócsarnok – mivel jelenleg is körbe van kordonozva – csak a kiválasztott sportolók számára látogatható, ám a komplexumot működtető alapítvány már a szomszédos telken folytatná ingatlanfejlesztési tevékenységét. A területet tulajdonló önkormányzat szerint leplezett szállodafejlesztésre készülnek, amiből Csepel nem kér.

Újabb frontot nyitottak a felek a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) körüli harcban. Az 5 milliárd körüli közpénzből felépült, egyértelműen Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő nevéhez köthető sportkomplexum jelenleg is körbe van kordonozva, így nem töltheti be hiánymentesen azt a közfeladatát, amire létrehozásakor ígéretet tett a csarnokot működtető alapítvány. A csepeli önkormányzat a beígért kordonbontás helyett az ügyben bíróságon keresi igazát.

A Ki használhatja a sportcsarnokot? – kérdése körül kialakult vita immár egy másik önkormányzati hatáskörbe tartozó területre is kiterjedt, ugyanis az alapítvány a csarnoka mellett, az önkormányzat tulajdonában lévő Hollandi úti, mintegy 2,8 hektáros ingatlanon, a jelenlegi Ifjúsági Tábor helyére sportkollégiumot tervez építeni. 

Németh Szilárd már év elején világossá tette, hogy igényt formálnak a területre, mondván, azt korábban Borbély Lénárd polgármester is megígérte. Bár az Akadémia által közreadott videó csak egy (földszint, plusz négyemeletes) vasbeton szerkezetű létesítményt ábrázol, az újabb koncepció szerint mindjárt két nagy épületet is emelnének az ingatlanon. Az egyiket az Akadémia birkózói számára, a másikat pedig a Budapesten tanuló és sportoló honvéd kadétoknak.

A kadétok úgy kerülhettek a tervbe, hogy a csarnokot működtető alapítványt létrehozó Németh Szilárd akkor még honvédelmi államtitkár volt. Ezt a tisztségét ugyan a választásokat követően elvesztette, az országgyűlési képviselő azonban máig a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, így e sportszakág területén még erős érdekérvényesítő erővel rendelkezik. Ennek köszönhető az a Nemzeti Sportban megjelent cikk is, amelyben Süle László kurátor elmondja a KIMBA álláspontját:

Borbély Lénárd polgármester úr, aki pedig korábban többször is ígéretet tett, kezet adott alapítónknak, Németh Szilárdnak arra, hogy biztosítja a sportkollégium építéséhez szükséges területet, már nem támogatja a terveinket. A magyar birkózócsaládban az adott szónak és a kézfogásnak még mindig „aranyfedezete” van, ezért is éltük meg nagy csalódásként polgármester úr elutasítását. Pedig többször ajánlottuk, hogy piaci áron megvesszük a Hollandi út 8. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlant, a rendezési tervhez igazodóan sportcélra hasznosítjuk és egy nemzetközi szintű sport- és rehabilitációs edzőközpontot hozunk ott létre. 

Az írás szerzője egyébként az a Deák Zsigmond, aki a Magyar Birkózó Szövetség Média Bizottságának elnöke, ennélfogva Németh Szilárd beosztottja.

Kollégium, mint trójai faló

A hivatkozott cikkben arról nem esett szó, hogy tavaly augusztus végén, kormányzati támogatással már létrehozták Csepel másik oldalán (az Akadémiától 3 kilométerre) a vidéki sportolókat szolgáló kollégiumot, ahol több, mint 80 diákot szállásoltak el. A tervezett Duna-parti ingatlan átadásáról, illetve az ottani építkezésről a kerület vezetése megkérdezte a csepelieket, de azok hallani sem akarnak ott kollégiumépítésről. 

Borbély Lénárd polgármester mindezeken felül nem kevesebbet állít, mint azt, hogy Németh Szilárdék kollégiumokra vonatkozó terve nem egyéb, mint egy „trójai faló”, egy közcélú fejlesztés köntösében valójában szálloda beruházást készítenek elő. 

Ezt a főépítésznek évekkel ezelőtt leadott tervek támasztják alá. 

– fogalmazott Borbély Lénárd, hozzátéve, hogy diákkollégium esetében meglehetősen ritka az M, L és XL méretmegjelölésű szoba, különösen úgy, hogy franciaágyas kialakítás is szerepel a terveken.

A fent idézett cikkben megszólaló Süle László egyébként az előző önkormányzati ciklusban Csepel Önkormányzata beruházási és fejlesztési cégét vezette, és azért vált meg tőle Borbély, mert amikor az érintett Duna-parti részre is vonatkozó szabályozási tervet módosították, akkor 

a polgármester tudta nélkül, de rá hivatkozva a főépítésszel többször is megpróbálta beleíratni a KSZT-be, hogy ott szállodai funkció is megengedett. Ezt csak az utolsó pillanatban vették észre.

Az alapítvány önkormányzattal kötött ráépítési szerződése a Daru dombtól egészen le délre, Csepel közigazgatási határáig, a teljes Kis-Duna-partra érvényes, ez azonban nem azt jelenti, hogy a városvezetés bármiféle magasépítéshez hozzájárulna. Már a KIMBA csarnoka is magasabb lett a megengedettnél, a képviselőtestület – a lakosság többségi álláspontjára hivatkozva  –  minden további nagyberuházást elutasított. A területen jelenleg az önkormányzat ifjúsági tábora található, most közösségi tervezés keretében szeretnék a fejlesztése irányait meghatározni.

Senki nem a kollégium megépítése ellen van, csak azt nem szeretnék a csepeliek, hogy a kis-Duna-part beépüljön.

–  húzta alá a XXI. kerület polgármestere. A sportcsarnokot működtető alapítvány eltökéltségét jelzi, hogy a területre már vételi szándékát jelző levelet is küldött a városvezetésnek. Bár Borbély Lénárdnak hivatalosan nincs tudomása arról, hogy a kinézett területet az állam kisajátítaná, de ha mégis beigazolódna a híresztelés, az ellen minden fórumon fellépne az önkormányzat.

A KIMBA döntéshozóit is megkerestük, kérve, hogy ismertessék a tervezett ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos szándékaikat és álláspontjukat, de egyelőre nem akartak az Indexnek nyilatkozni.

(Borítókép: Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) felújított kollégiuma avatóünnepségén Csepelen 2021. augusztus 31-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok