Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs: Orbán Viktor a nemzeti érdekek megvédéséért fog harcolni Brüsszelben

2022. május 29., vasárnap 17:25

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint Magyarország a jelenlegi formájában nem tudja támogatni az ukrajnai háborúval összefüggő újabb uniós szankciókat, mert az Európai Bizottság javaslata felér „egy atombombával” a gazdaságra.

Ahogy azt vasárnap megírtuk, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap közölte: a miniszterelnök Brüsszelbe utazik, ahol hétfőn és kedden tartják az Európai Tanács rendkívüli ülését, amelyen az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak.

„Az állam-, illetve kormányfők a márciusi versailles-i csúcson megállapodtak abban, hogy nem vezetnek be orosz energiahordozókat érintő uniós szankciókat, az energiafüggőség csökkentése érdekében hozott intézkedéseknél pedig figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét, valamint azt a szuverén jogot, hogy az egyes tagállamok maguk határozzák meg az energiamixüket. Ennek a nehezen létrehozott európai egységnek mond ellent az Európai Bizottság hatodik szankciós csomagra tett javaslata” – közölte Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A magyar gazdaság nem tudná elviselni a következményeket

A Facebook-oldalán azt is írta: az Európai Bizottság által javasolt szankciók elfogadása azonnal súlyos ellátási zavarokat okozna, és aláásná az ország létfontosságú energiabiztonsági érdekeit.

Sem a magyar háztartások, sem pedig a magyar gazdaság nem tudná elviselni a következményeket. Ezért Magyarország csak abban az esetben támogatja az új szankciós csomagot, ha annak nem a magyar családok és vállalkozások fizetik meg az árát!

– fogalmazott Orbán Balázs.

Brüsszelnek garantálnia kell a felmentést

A politikai igazgató hozzátette: ehhez viszont Brüsszelnek garanciát kell vállalnia arra, hogy a Magyarországra érkező, vezetékes szállítású kőolaj felmentést kap, és biztosítania kell az Adria-kőolajvezeték kapacitásbővítését, amely a vezetékes szállítás esetleges leállása esetén lehetővé tenné a tengeren keresztüli olajszállítást.

Orbán Balázs ezt a garanciát különösen fontosnak nevezte annak a pár napja elhangzott fenyegetésnek a fényében, hogy az ukrán energetikai miniszter tanácsadója arról beszélt: bármi megtörténhet a Barátság kőolajvezetékkel, amelyen keresztül az orosz kőolaj Magyarországra érkezik.

A miniszterelnök politikai igazgatója kifejtette: szükséges, hogy uniós finanszírozás váljon elérhetővé az átmeneti technológiákba és infrastruktúrába történő beruházásokhoz, ugyanis át kellene alakítani a magyarországi olajfinomítókat, amelyek jelenleg csak orosz olajat képesek finomítani. Emellett pedig növelni kell a nukleáris és a napenergia előállítását is, hogy Magyarország biztosíthassa a szükséges energiamennyiséget.

Orbán Viktor miniszterelnök a következő két napban a magyar nemzeti érdekek érvényesítéséért és megvédéséért fog harcolni Brüsszelben

közölte Orbán Balázs.

ET-elnök: Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken az uniós tagállami vezetőknek küldött, a hétfőn kezdődő brüsszeli rendkívüli uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében azt írta: fel kell gyorsítani az energetikai átállást, ha az EU a lehető leghamarabb meg akarja szüntetni függőségét az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra, európai egységünk mindig is a legnagyobb erősségünk volt, ez marad a vezérelvünk

– fogalmazott levelében az Európai Tanács elnöke.

(Borítókép: Orbán Balázs. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok