Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter: Az EU két fosszilis energialobbi között őrlődik

2022. május 29., vasárnap 15:12

Az LMP frakcióvezetője szerint érthető, hogy az Európai Unió egységes álláspontra törekszik az orosz energiafüggőség megszüntetése érdekében, de az nem megoldás, hogy a tengerentúlról importáljon olajat a kontinens, inkább az alternatív energetikai fejlesztésekre kellene költeni az uniós pénzeket.

Vasárnapi sajtótájékoztatóján Ungár Péter emlékeztetett rá, az elmúlt tíz évben az LMP többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz energiafüggőség azt jelenti: Magyarország nem teljesen szuverén, és egy olyan hatalomtól függ, amely az energiafüggőséget a saját birodalmi érdekeire használja.

Az LMP frakcióvezetője szerint az uniós olajembargóról szóló vita megmutatta, hogy az EU vezetése két fosszilis energialobbi között őrlődik, ugyanis azzal gondolták kiváltani az orosz energiafüggést, hogy amerikai, kanadai, illetve egyéb tengerentúli olajat importálnának.

Az LMP álláspontja az, hogy valójában a fosszilis energiától való függőséget kell megszüntetni, és kiváltani alternatív energiára, ezért az nem megoldás, hogy amerikai vagy kanadai forrásokból pótolja az olajat Európa.

Ungár Péter szerint a napokban kiszivárgott uniós javaslat azt mutatja, hogy egy olyan kompromisszum született, amely alapján a csővezetékes szállítást nem kell kiváltani tengeri olajszállítással. Az ellenzéki politikus hozzátette, ez utóbbi sokkal környezetszennyezőbb, ezért a kompromisszum pozitív irányba mutat.

Az LMP ugyanakkor problémának tartja azt, hogy hiába vannak bizottsági javaslatok a zöldenergiára való átállásra, az EU vezetése, a Tanács és többek között Orbán Viktor sem ebben látja az alternatívát a fosszilisenergia-rendszerrel szemben.

Ennek egy nagyon komoly lobbiereje van, komoly befolyása van mind a magyar kormányra, mind az uniós intézményrendszerre

– fogalmazott Ungár Péter, aki szerint ezzel a lobbierővel szemben csak akkor lehet fellépni, ha az energetikai fejlesztésekre fordított uniós pénzeket az alternatív energiára költi az EU.

Ungár Péter azonban azt is elmondta: 1-2 éven belül nem lehet átállni a fosszilisről az alternatív energiára, de ha ezt most nem kezdjük el, és minden évben késlekedünk, akkor érdemben nem lehet hozzájárulni ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásai csökkenjenek, illetve Magyarország egy valóban független ország legyen, amely nem függ semmilyen külföldi ország, például a birodalmi Oroszország energiafegyverétől.

Rovatok