Index Vakbarát Hírportál

Több nagy benzinkúthálózatnál is akadozik az üzemanyag-ellátás

2022. május 29., vasárnap 06:09

A Shell elismerte, hogy előfordulhat átmeneti üzemanyaghiány egyes töltőállomásokon. Az új rendelkezés a benzinkutasok szerint betarthatatlan, és uniós jogot is sérthet.

Több nagy benzinkúthálózatnál ismét akadozik az üzemanyag-ellátás. Az RTL Híradó olyan kutat is talált, amelyet emiatt lezártak. A Shell elismerte, hogy egyes töltőállomásaikon lehet fennakadás, a Mol pedig a csütörtök esti nagy forgalommal magyarázza a néhol előforduló készlethiányt.

Május 26. volt az utolsó nap, amikor külföldi rendszámú autóba még lehetett árstopos üzemanyagot tankolni. A rendelkezés a benzinkutasok szerint betarthatatlan, ezért levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyben a segítségüket kérik.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének az elnöke szerint rengeteg konfliktussal fog járni az átállás, és „programozva van ennek a rendszernek a bedőlése". Megítélésük szerint perek tízezrei indulhatnak el a benzinkutakat üzemeltető társaságokkal szemben, abból kifolyólag, hogy diszkriminatív módon különböztetik meg a külföldi és a hazai rendszámú gépkocsihasználókat.

Uniós jogot sért a rendelkezés?

A Die Presse lapnak nyilatkozó osztrák autóklubok vezetői szerint is uniós jogot sért ez a rendelkezés. A kormány a korlátozást a hazai vevők kiszolgálásával indokolta. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kialakult benzinturizmus már az ellátás biztonságát veszélyezteti.

Az ellátás már szombaton sem volt zökkenőmentes, ugyanis több nagy kúton már ma sem lehetett dízelt tankolni, máshol pedig csak a piaci áru prémium volt elérhető.

Az RTL Híradó olyan kutat is talált, ahol már minden kifogyott, így az egész kutat lezárták. A Shell elismerte, hogy előfordulhat átmeneti üzemanyaghiány egyes töltőállomásokon. A kieső importot a Moltól próbálják beszerezni a kutak, de a megnövekedett igényeket ők sem tudják teljesen kiszolgálni. 

Rovatok