Index Vakbarát Hírportál

Román segítséggel árvízvédetté tették a Marost

2022. május 30., hétfő 18:10

Román–magyar együttműködéssel, a határ mindkét oldalán uniós támogatással megvalósított fejlesztésekkel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) szerint a beruházás részeként magyar területen a Maros jobb partján elhelyezkedő makói szivattyútelep rekonstrukciója történt meg. Az 1962-ben épült szivattyútelep kettős funkciót lát el: egyrészt a Makó és Maroslele környezetében összegyűlő belvizet átemeli a Marosba, másrészt a folyóból öntözővizet biztosít a mezőgazdasági területekre.

A beruházással elkészült a szivattyútelep mélyvezetésű nyomócsövének teljes rekonstrukciója, valamint az árvízvédelmi töltés vízoldalán szivárgásgátló vízzáró résfal épült. Felújították a vízoldali elzárószerkezetet, átépítették a kezelő tornyát, és kicserélték az ahhoz kapcsolódó bejáró hídját.

21 kilométeren biztosították a területet

A projekt romániai partnere, a Maros-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Administratia Bazinala de Apa Mures – ABAM) a Maros jobb partján lévő Arad védelmét szolgáló árvízvédelmi műtárgyak rekonstrukcióját végezte el. Mintegy 2,5 kilométer hosszú szakaszon újult meg az árvízvédelmi fal, és a Maros belterületi szakaszán partvédelem épült.

Az ABAM vezetésével egyeztették, összehangolták és kiegészítették a meglévő vízügyi – hidrológiai és geoinformatikai – adatbázisokat, továbbá közös árvízi elöntési „haváriatérképek” készültek, lefedve a folyó Makó és Nagylak közötti 21 kilométeres határszakaszát.

A 2,686 millió eurós (mintegy 10,5 milliárd forintos) projekt költségeiből 2,283 millió eurót fedezett uniós támogatás – írja az MTI.

Rovatok