Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter kizárná a Jobbikból a saját helyettesét, feljelentést is tesz

2022. május 30., hétfő 17:25 | egy éve frissítve

Jakab Péter azt állítja, hogy Potocskáné Kőrösi Anita olyan kifizetések végrehajtására utasította a pártalapítványt, amelyek csődhöz vezetnének.

Május elején tartotta tisztújítását a Jobbik, a párt elnöke Jakab Péter maradt, elnökhelyettesnek azt a Potocskáné Kőrösi Anitát választották, aki az előző ciklusban országgyűlési képviselő volt.

Jakab Péter hétfői Facebook-posztjában arról írt, hogy vannak pillanatok, amikor egy pártelnöknek nagyon nehéz döntést kell hoznia.

Potocskáné Kőrösi Anita az elmúlt években végzett gazdasági, szakmai munkájával kiérdemelte a feltétlen bizalmamat. Ezért jelöltem őt elnökhelyettesemnek a Jobbik tisztújításán. Aztán történt valami. Nem tudom, mi, csak azt, hogy a bizalmamat élvező ember hirtelen a távollétemben úgy dönt, elnöki jogkört ragad magához, semmibe veszi a törvényeket, és mint elefánt a porcelánboltban elkezd törni-zúzni

fejtette ki a párt elnöke, hozzátéve, hogy elnökhelyettesként többek között utasítja a Jobbik pártalapítványát olyan kifizetések végrehajtására, amelyek anyagilag csődbe vinnék az alapítványt.

Kész, vége, nincs tovább. Vagy épp engem mint frakcióvezetőt megkerülve utasítja a hivatalomat szerződések megkötésére mindenféle jogkör nélkül

– írta Jakab Péter, aki szerint egy párt elnökhelyettese, de még elnöke sem utasíthat semmire egy alapítványt, „még a párt alapítványát sem. Tiltja a törvény.”

A kérdés emberileg kínzó: hunyjak szemet felette? Engedjem el a fülem mellett, hogy az az ember, aki elnyerte a bizalmamat, visszaél a hatalmával, és csődbe vinné a Jobbik alapítványát? A döntés emberileg nehéz. A Jobbik elnökeként viszont könnyű.

Jakab Péter végül meghozta döntését: „A mai napon elnöki kötelességemnél fogva, őrködve a párt törvényes működése felett feljelentést teszek hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt, egyúttal a párt etikai bizottságánál kezdeményezem Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a Jobbikból.”

A pártvezető azt állítja, hogy az eljárás alapjául szolgáló bizonyítékokat a hatóság rendelkezésére bocsájtja, de a sajtónak nem nyilatkozik.

A Metropol pénteken arról írt, hogy a párt több politikusa – az élükön Potocskáné Kőrösi Anitával – eltávolítaná Jakab Pétert az elnöki székből.

Potocskáné Kőrösi Anita: A lelkiismeretem tiszta

A politikus hétfőn este reagált Jakab Péter szavaira:

A Jobbik Országos Elnökségének ülése nemsokkal ezelőtt ért véget. A lelkiismeretem tiszta; minden erőmmel, legjobb tudásom szerint szolgálom és védem a Jobbik közösségét - úgy ahogy eddig is!

(Borítókép: Jakab Péter és Potocskáné Kőrösi Anita. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok