Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi sikert aratott az új magyar innováció a kábítószer felszámolására

2022. június 1., szerda 10:59

A kábítószerek előállításával kapcsolatos tudnivalókra fókuszáló laboratóriumot alakított ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A kedden átadott laboratóriumhoz az eszközöket a holland rendőrség biztosította. Olyan kémiai tanműhely jött létre, amely innovatív módon tud segíteni a bűnügyi helyszínelőknek abban, hogy az illegális drogkereskedelemben leginkább terjedő anyagokat hogyan kell kezelni, rögzíteni, és legfőképpen egy ilyen labort a lehető legbiztonságosabban teljes egészében felszámolni – írja a police.hu.

A budapesti oktatási droglaborban felszerelt eszközöket különböző bűnügyi helyszíneken, illegális amfetamin- és metamfetamin-laboratóriumokban foglalta le korábban a holland rendőrség.

Magyar innováció, nemzetközi elismerés

Az Európában is szinte egyedinek számító oktatói labort 2022. május 31-én adták át. A rendezvényt személyes jelenlétével is megtisztelte Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium európai és nemzetközi helyettes államtitkára, Jannine van den Berg, a holland rendőrség főkapitánya, aki egyben nemzetközi rendőrségi együttműködésibiztos-helyettes, María Montserrat Marín López, a CEPOL vezetője, Edward F. Scott, az ILEA igazgatóhelyettese és Mészáros Bence r. ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar tanszékvezetője. 

A KR NNI Bűnügyi Technikai Főosztály a szakmai képzések terén mérföldkőnek könyveli el a nagy sikernek számító beruházást, mely újabb nemzetközi szintű elismerést vívott ki a szakmában, hasonlóan a korábbi, sugárzó anyagos helyszínelői protokollhoz. Azt ugyanis még az FBI és az Interpol is olyan szinten méltatta, hogy a jövőbeli egységes nemzetközi eljárásrend alapja lesz.

Rovatok