Index Vakbarát Hírportál

Változatlan Orbán Viktor vagyoni helyzete

2022. június 2., csütörtök 08:22

Június másodikától tekinthető meg a képviselők és volt képviselők, valamint a jelenlegi és volt nemzetiségi szószólók, továbbá a nemzetiségi képviselő vagyonnyilatkozata az Országgyűlés honlapján. Orbán Viktor legfrissebb vagyonnyilatkozatában nincs változás a korábbihoz képest.

Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke szerda este közölte az MTI-vel, hogy valamennyi esküt tett országgyűlési képviselő, nemzetiségi képviselő és nemzetiségi szószóló, valamint volt képviselő és volt szószóló leadta a határidőre a saját és a vele közös háztartásban élő családtagja vagyonnyilatkozatát.

Orbán Viktor ingatlanjaiban nem állt be változás az idén január 31-ig leadott vagyonnyilatkozatához képest: résztulajdonosa egy 2002 májusában vásárolt XII. kerületi ingatlannak, illetve tulajdonosa a 2013 szeptemberében vásárolt felcsúti házának.

Nagy értékű ingóságokat nem tüntetett fel, tartozása nincs. Mint azt korábban megírtuk, Orbán Viktor a feleségével, Lévai Anikóval 2002-ben közösen felvett egy 20 millió forintos hitelt, abból a 2021-es vagyonnyilatkozata alapján már csak 882 ezer 110 forintot kellett törleszteniük, ez meg is történt teljes egészében, a február elsején megjelent nyilatkozatában nem szerepelt tartozás.

Megtakarítása sincs a miniszterelnöknek, ezt a képet mutatta a legutóbbi vagyonnyilatkozata is. Orbán Viktor tavalyi, vagyis a 2020-as vagyoni helyzetét tükröző 2021-es vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel megtakarítást, illetve azt megelőzően sem. 2018 végére papíron összességében még növelte a megtakarításait. A 2019-es vagyonnyilatkozatában az állt, hogy 1 millió 395 ezer forintnyi banki tőkével rendelkezik.

Feleségén kívül – továbbra is – Flóra nevű leánygyermekével él közös háztartásban.

A miniszterelnöki foglalkozásából származó havi adóköteles (bruttó) jövedelméhez Orbán Viktor azt írta, hogy a törvény szerinti fizetésben részesül. Továbbá képviselői tevékenységéből is adóköteles jövedelme származik. Pártelnöki jövedelmét azonban határozatlan időre felfüggesztette.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok