Index Vakbarát Hírportál

Jégmadár, Panoráma és Esti csók: évtizedes hiányt pótol a kormány

2022. június 3., péntek 14:01

Indul a balatoni szezon, és úgy tűnik, beindult az új közlekedési államtitkárság is. A hétvégétől ugyanis minden eddiginél több irányból indulnak vonatok a Balatonra, ráadásul kényelmesen, átszállás nélkül lehet megközelíteni végre a magyar tengert. Tényleg érthetetlen, miért nem jutott ez a terv már korábban a döntési fázisig.

Június első hétvégéjétől már öt járatok utazhatunk emeletes KISS motorvonattal a Balaton déli partjára vagy a Balaton déli partjáról – jelentette be Vitézy Dávid közlekedéspolitikáért felelős államtitkár Facebook-oldalán. Az új járatok a következők:

Vitézy Dávid hozzáteszi: a frissen megalakult Nemzeti Közlekedési Központban (NKK) az elmúlt napokban egyből asztalhoz ültek a MÁV-Start és a Volánbusz vezetőivel, szakembereivel, hogy számos korábban előkészített bővítésről, menetrendi fejlesztésről hozzanak döntést.

A fejlesztések egy része a nyári szezonra szól, elsősorban a Balaton jobb megközelítését szolgálja, más része azonban nem szezonális, egyes térségek közlekedése alapvetően átalakul, nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokban. Javul a vonat-busz együttműködés is az országban több helyen. A Technológiai és Ipari Minisztérium részéről így az utasszám dinamikus emelkedésére tekintettel minden eddiginél több és jobb minőségű, az ország egészét behálózó balatoni vonatkínálatot rendeltünk meg a nyári szezonra

– írja a politikus bejegyzésében. 

A posztjában további fontos részleteket osztott meg, miszerint 

Hozzáteszi: a balatoni menetrendben több lesz az éjszakai vonat, bemutatkoznak az új étkezőkocsik, több vonaton, az északi part felé közlekedő járatokon is elérhető lesz az 1. osztály – ezekről Vitézy Dávid későbbi tájékoztatást ígért. 

(Borítókép: A MÁV-Start Zrt. Stadler KISS [Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug], a Stadler Rail által gyártott emeletes villamos motorvonata vár indulásra a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Nyugati pályaudvarán 2021. április 24-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok