Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt évhez képest tíz-tizenöt százalékkal kerülnek többe az ingatlanok Magyarországon

2022. június 3., péntek 07:59

Minden második ember hitelt vesz fel a lakásvásárláshoz Magyarországon. Múlt hónapban 12,5 ezer ingatlan cserélt gazdát a Duna House becslése alapján. Ez 12 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Sokan arra várnak, hogy csökkenjenek a kamatok, de az irányadó kamat nemrég újból emelkedett 0,3 ponttal, 6,75 százalékra, a hónap végére pedig akár a hét százalékot is meghaladhatja.

A kamatemelések miatt fél szobával kevesebbre jut a hitelfelvevőknek a tavalyihoz képest a Bankmonitor szerint. Ugyanis a lakáskölcsönök havi törlesztője harmadával, átlagosan csaknem 35 ezer forinttal emelkedett az egy évvel korábbihoz hasonlítva.

Ez 31 százalékos drágulás, tehát egy átlagos hitelfelvevőnek összesen 8,5 millió forinttal kell többet fizetnie a kamatemelések miatt. Ugyanakkor a hitelek jobban drágulnak, mint amennyire a bérek emelkedtek az elmúlt időszakban. 

Emiatt ugyanaz a család kevesebb hitelt kaphat, mint tavaly,

pedig éppen több pénzre lenne szükség az elszállt ingatlanárak miatt.

Az elmúlt évhez képest 10-15 százalékkal kerülnek többe az ingatlanok Magyarországon, van, ahol 30-40 százalékos drágulás volt megfigyelhető. 

A meglévő hitelek egyelőre nem drágulnak. A kamatstop közel egy hónapig még tart 330 ezer, változó kamatozású kölcsönre. A kormány azt írta az RTL Klub Híradójának, hogy júniusban döntenek a folytatásról. 

Rovatok