Index Vakbarát Hírportál

Benyújtották: több mint duplájára emelnék Orbán Viktor fizetését

2022. június 3., péntek 18:03

Egy most benyújtott törvényjavaslat szerint a jelenlegi 1,5 millióról Kövér László házelnöki fizetésével egy szintre, azaz havi bruttó 3,5 millióra emelnék meg Orbán Viktor miniszterelnöki tiszteletdíját. Az Európai Uniót nézve a magyar kormányfőnél egyébként csak négy vezető politikus keres rosszabbul.

„Egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosításáról” címmel nyújtotta be a kormány a parlamentnek azt a – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nevével fémjelzett – törvényjavaslatot, amely alapján a miniszterelnök illetményét módosítanák (emelnék), azért, hogy egyforma mértékű díjazásban részesüljön az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor. 

„25/A. § A miniszterelnök havi illetményének összege megegyezik az Országgyűlés elnöke – az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény szerinti – tiszteletdíjának összegével”

– áll a javaslatban, amit a HVG szúrt ki először. 

A törvényjavaslat elfogadása esetén a jelenlegi 1,5 millióról Kövér László házelnöki fizetésével egy szintre, azaz havi bruttó 3,5 millióra emelnék meg Orbán Viktor miniszterelnöki tiszteletdíját. A kormányfőnek jár továbbá bruttó 1,3 millió forint képviselői tiszteletdíj is. 

Orbán Viktor miniszterelnök fizetése, ha május 3-i devizaárfolyamon számoljuk, kicsit több mint 1 507 000 forint, ami nagyjából 3800 eurónak felel meg, bruttóban. Ezzel a magyar kormányfő a többi uniós vezetőhöz viszonyítva nem keres sokat, a 27 tagállamot vizsgálva csak

visz haza kevesebbet Orbán Viktornál. 

(Június 3-án érvényes, hivatalos devizaárfolyamon számolva, forrás: Bulgaria hikes pay for MPs, Prime Minister and President | The Sofia GlobeCroatian political salaries - how much do Croatia's leading political figures earn - The Dubrovnik TimesIle zarabia premier Mateusz Morawiecki? Znalezienie informacji o jego zarobkach jest wyjątkowo trudne (biznesinfo.pl)Salario, Ingreso, Fortuna total: Klaus Iohannis - 2022 - Tusalario.es)

Összehasonlításképpen:

keresnek. 

(Forrás: Höhere Polit-Gagen beschlossen - 5.000 Euro mehr für Nehammer - zackzack.atHöhere Polit-Gagen beschlossen - 5.000 Euro mehr für Nehammer - zackzack.at"Mit meinem Gehalt ist man in Deutschland reich": Bundeskanzler Olaf Scholz - was verdient er? (infranken.de) )

Változatlan Orbán Viktor vagyoni helyzete

Június másodikától tekinthető meg a képviselők és volt képviselők, valamint a jelenlegi és volt nemzetiségi szószólók, továbbá a nemzetiségi képviselő vagyonnyilatkozata az Országgyűlés honlapján. Orbán Viktor ingatlanjaiban nem állt be változás az idén január 31-ig leadott vagyonnyilatkozatához képest: résztulajdonosa egy 2002 májusában vásárolt XII. kerületi ingatlannak, illetve tulajdonosa a 2013 szeptemberében vásárolt felcsúti házának.

Nagy értékű ingóságokat nem tüntetett fel, tartozása nincs. Mint azt korábban megírtuk, Orbán Viktor a feleségével, Lévai Anikóval 2002-ben közösen felvett egy 20 millió forintos hitelt, abból a 2021-es vagyonnyilatkozata alapján már csak 882 ezer 110 forintot kellett törleszteniük, ez meg is történt teljes egészében, a február elsején megjelent nyilatkozatában nem szerepelt tartozás.

Megtakarítása sincs a miniszterelnöknek, ezt a képet mutatta a legutóbbi vagyonnyilatkozata is. Orbán Viktor tavalyi, vagyis a 2020-as vagyoni helyzetét tükröző 2021-es vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel megtakarítást, illetve azt megelőzően sem. 2018 végére papíron összességében még növelte a megtakarításait. A 2019-es vagyonnyilatkozatában az állt, hogy 1 millió 395 ezer forintnyi banki tőkével rendelkezik.

(Borítókép: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke 2022. május 30-án az Európai Tanács rendkívüli ülésén. Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP)

Rovatok