Index Vakbarát Hírportál

Többcentis jég, viharos széllökés, villámlás – meg kell kapaszkodnunk

2022. június 3., péntek 19:04

Az esti óráktól az ország nyugati és északnyugati részén alakulhat ki zivatar. Hirtelen jelentkező, nagy mennyiségű csapadék is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között lesz, de északkeleten ennél hűvösebb is lehet.

Estétől délnyugat felől kiterjedt, vastagabb felhőtömb érkezik, amely kelet felé halad, és késő estétől előbb a Dunántúlon záporok, zivatarok is kialakulnak. A csapadéktömbök északkeleti irányba haladva rendszerbe is szerveződhetnek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között, északkeleten néhol 10 fok körül alakul.

Helyenként felhőszakadás is előfordulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környékén átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek.

Villámlás, szélerősödés és jégeső is előfordulhat a Dunántúlon

Estétől, késő estétől azonban a Dunántúlon már határozottan növekszik az esély intenzívebb zivatarok kialakulására, amelyek szombat hajnalban már a Duna–Tisza közét, illetve a Tisza vonalát is elérhetik.

A kísérőjelenségek közül elsősorban a rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű csapadék jelenthet veszélyt, felhőszakadás során a cellákból 5-30 mm, lokálisan akár 40-50 mm csapadék is eshet. Intenzívebb zivatarokat emellett nagyobb szemű jég (kb. 2-3 cm, néhol a 3 cm-nél nagyobb sem kizárt) és erős/viharos szél is kísérhet (50-70 km/óra).

Ma estig a kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

(Borítókép: Felhők és erős szél a Balatonnál a balatonfenyvesi szabadstrandról fotózva 2022. február 22-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok