Index Vakbarát Hírportál

Kemenesi Gábor: Ez a majomhimlő-történet egyre rosszabbul fest

2022. június 4., szombat 16:43

Kemenesi Gábor aggodalmát fejezte ki Twitter-oldalán, a virológus szerint ugyanis egyre rosszabb a helyzet a majomhimlővel kapcsolatban.

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa arra a bejegyzésre reagált, miszerint az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ kutatása alapján jelenleg legalább két különböző himlőjárvány zajlik Európában és Amerikában. Az eredeti tweetben azt írják, a vizsgálatok szerint tíz levett minta közül három más típusú fertőzés, mint az eddig találtak. 

Ez a majomhimlő-történet egyre rosszabbul fest. Úgy tűnik, egy ideje már elkezdődött a történet. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy sikerült Afrikán kívüli állatokra áthurcolni, ez magyarázná a két külön klasztert. De ha nem ez, akkor valami hasonló megdöbbentő lesz

– írja a virológus, hozzátéve, hogy meglátása szerint az elmúlt évtizedekben nem kezelt afrikai helyzet bosszulja meg magát. „Egyre több eset Afrikában egyenlő egyre több eset máshol és egyre nagyobb kitörési kockázat” – fogalmaz a szakértő.

Mi is az a majomhimlő?

A majomhimlő egy állati eredetű vírusfertőzés, amely a rettegett fekete himlőhöz hasonló bőrkiütést okoz. Emberről emberre terjedése viszonylag ritka, de a két betegség pusztán klinikai tünetek alapján történő megkülönböztetése nehézkes lehet. A majomhimlővírus ezért felmerül a bioterrorizmus lehetséges fegyverei között. A majomhimlő által okozott halálos fertőzés ritkább ugyan a fekete himlőnél, de korántsem elhanyagolható.

Mindent, amit eddig tudunk a majomhimlőről, ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze. Arról, hogy Magyarországon egy 38 éves férfinál azonosították először a betegséget, itt írtunk. Müller Cecília országos tiszti főorvos azóta elmondta: tárgyakkal is elkapható a majomhimlő, szükséges lesz a karantén – erről itt olvashat.

(Borítókép: Kemenesi Gábor. Fotó:  Sóki Tamás / Index)

Rovatok