Index Vakbarát Hírportál

Sorra búcsúznak a politikusok Moldova Györgytől

2022. június 4., szombat 16:00

Moldova György halála megrendítette a magyar politikai közélet szereplőit, közösségi oldalaikon szívhez szóló, személyes hangvételű posztokban emlékeznek az íróról és munkásságáról.

Mint arról korábban beszámoltunk, életének 89. évében otthonában, családi körben meghalt Moldova György Kossuth-díjas író – ezt lánya, Moldova Júlia tudatta az MTI-vel. Halálhírére számos politikus reagált, a teljesség igénye nélkül idézünk néhányat.

Vitézy Dávid egy hosszabb idézettel emlékezik

Vitézy Dávid szerint nem kérdés, hogy a magyar társadalomban Moldova Györgynek köszönhetően él a legtöbb közös történet és legenda a MÁV-ról, a vasutasokról. A közlekedési államtitkár posztjában megjegyezte: ezek közül számos történet máig ismerős, hiába íródott ötven évvel ezelőtt. Vitézy Dávid az Akit a mozdony füstje megcsapott című riportkönyből egy részletet is idézett.

Karácsony Gergely: Sokat lehetett tőle tanulni

Karácsony Gergely főpolgármester a következő sorokkal búcsúzott Moldova Györgytől:

Életművének nagy része a Kádár-rendszer alatt született, a rendszerhez való viszonya és emiatt megítélése is ellentmondásos volt. Szociográfiai munkái és politikai szatírái mindazonáltal az elmúlt évtizedek legfontosabb írói közé emelték. Dühös ellensége volt minden társadalmi igazságtalanságnak, különös érzékenységgel fordult a társadalom legkülönbözőbb csoportjai felé, írásaiból sokat lehetett tanulni Magyarországról. Nyugodjon békében!

– írta a politikus.

Fekete-Győr András szerint ezután nehezebb lesz látni a valóságot

„Magyarország ma elvesztette egy fontos kapcsolódását a valósággal, elveszített egy fáradhatatlanul kíváncsi, az életet mindig pontosan ábrázoló írót” – Fekete-Győr András ezekkel a sorokkal búcsúzott Moldova Györgytől. Mint írta, az író „látott és rögzített mindent, ami ezzel az országgal az elmúlt évtizedekben megtörtént”.

Kritikusa volt minden rendszernek, mert képes volt ezek működését alulnézetből, a legkiszolgáltatottabbak nézőpontjából szemlélni, a hibákra és bűnökre onnan rámutatni. (...) Moldova György mindig jót akart Magyarországnak. Mától megint kicsit nehezebb lesz megtudni, hol és hogyan lehet a legjobban segíteni ennek az országnak. Őszinte részvétem a családnak, és sajnálom mindannyiunk veszteségét is

írta a Momentum Mozgalom frakcióvezetője.

Jámbor András: Meghalt a magyar irodalom klasszisa

A Párbeszéd országgyűlési képviselője az íróról egy személyes hangvételű posztban emlékezett meg, melyben elmesélte, miként találkozott életében először Moldova György írásával.

Én elég furcsa módon ismerkedtem meg Moldovával mint íróval. Egyszer, amikor nagymamámnál aludtam, a könyvespolcról a fejemre esett A beszélő disznó című novelláskötete, aztán elolvastam. Instant klasszikus lett nálam

– írta Jámbor András.

Gréczy Zsolt: A köpönyegváltás kifejezést nem ismerte

Gréczy Zsolt posztjában azt írta Moldova Györgyről, hogy „elvhű, makacs ember volt, éles humorral, öniróniával”.

A köpönyegváltás kifejezést nem ismerte

– jegyezte meg, felidézve, hogy az író népszerűsége töretlen volt, ha dedikált, mindig hosszú sorok vártak nála aláírásra.

„Mindig a nép embere akart lenni. Az is volt, az is maradt” – jegyezte meg a DK országgyűlési képviselője.

Gurmai Zita: Őszintén aggódott az ország sorsáért

Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője arról írt, hogy nagymamájának Moldova György összes könyve megvolt, és ezzel nem volt egyedül az országban, „mert emberközelből, mindenkinek közérthetően írt”.

Fontos könyv volt nekem is az Akit a mozdony füstje megcsapott, hiszen arról a vasútról írt, ahol apám és nagyapám is dolgozott

– osztotta meg a politikus, felidézve, hogy néhány éve a békéscsabai piacon kérte meg az írót, hogy dedikáljon neki, majd beszélgetésbe elegyedtek.

„Őszintén aggódott az ország sorsáért, az elesett emberekért. Egy elkötelezett hanggal szegényebbek lettünk” – emelte ki Gurmai Zita.

(Borítókép: Moldova György. Fotó:  Oláh Tibor / MTI)

Rovatok