Index Vakbarát Hírportál

Közel 10 ezer forint különadót vetnek ki a repjegyekre, nő a cégautók adója

2022. június 5., vasárnap 06:49

A Magyar Közlönyben is megjelent az extraprofitadóról szóló rendelet, amely minden fontos részletet tartalmaz. Kiderül többek között, hogy a repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek ki, a cégautók adója megduplázódik, az értékpapírügyletek tranzakciós illetéke 0,3 százalék lesz.

Mint arról beszámoltunk, a kormány kihelyezett kormányülésen fogadta el a 2023-as költségvetést, és döntött az extraprofit-különadók kivetésének szabályairól. Az elhúzódó háborús helyzet miatt a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetni, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban.

A Kormányzati Tájékoztató Központ közleménye szerint az alapok célja, hogy a továbbiakban is megvédjék a magyar lakosságot a drasztikusan emelkedő energiaáraktól, és az ország biztonságának megerősítéséhez folytassák a haderőfejlesztést.

Kiknek kell fizetni?

A különadót a bankoknak, a biztosítóknak, a nagy kereskedelmi láncoknak, az energiaipari és kereskedőcégeknek, a telekommunikációs vállalatoknak, a légitársaságoknak, a gyógyszerkereskedőknek kell fizetni főszabály szerint idén és 2023-ban. A legnagyobb extraprofit-különadót a háború gazdasági következményeiből nagy profithoz jutó bankoknak és az olajár emelkedéséből nagy profithoz jutott Mol-nak kell fizetni – olvasható a közleményben.

Lássuk a részleteket, avagy melyik szektornak hogyan alakul az extraprofitadózása.

  1. ha az utas végső úti célja az Albán Köztársaság, az Andorrai Fejedelemség, Bosznia-Hercegovina, az Észak-macedón Köztársaság, az Izlandi Köztársaság, a Koszovói Köztársaság, a Liechtensteini Fejedelemség, a Moldovai Köztársaság, a Monacói Hercegség, Montenegró, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, a Norvég Királyság, San Marino Köztársaság, a Svájci Államszövetség, Szerbia Köztársaság, Ukrajna és az Európai Unió területén található, utasonként 3900 forint,
  2. az a) pontban meghatározottakon kívüli országokba végső úti céllal repülő utasonként 9750 forint.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ötödik Orbán-kormány első Kormányinfóján elmondta: nyolcszázmilliárd forintot vár a kormány a különadóktól, változik a tankolás rendje a magyarországi kutakon, és visszahozzák a reklámadót is.

Nagy Márton: A kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vasárnap a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy Magyarországon

a háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika árát nem az embereknek kell megfizetniük.

Hozzátette: az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek olyan jelentős extrahaszonra tettek szert, amiért nem dolgoztak meg, ezt pedig be kell vonni a közteherviselésbe. Továbbá megerősítette, a kabinet folyamatosan figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha ez esetleg megtörténne.

Azt is elmondta, a kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. A kabinet ugyanis tíz százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent. Emellett az állami beruházások átütemezésével és halasztásával 2022–2023-ban összesen 1150 milliárd forintot takarít meg.

A kormányhatározatról, amely a költségvetési intézkedéseket részletezi, ide kattintva olvashat bővebben. Arról is döntött a kormány, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t állami felügyelet alá vonja, erről itt olvashat bővebben.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok