Index Vakbarát Hírportál

Máté Gábor: A függőség nem genetikai hiba, hanem a stressz keserves enyhítése

2022. június 5., vasárnap 17:14

„Ha büntetjük, kizárjuk őket, azzal olyan körülményt teremtünk, amiben nem lehet gyógyulni. Ami Magyarországon történik, például a drogfüggőkkel, az botrány” – erről beszélt egy interjúban Máté Gábor addiktológus, kiemelve, hogy az elmúlt időszak történései csak tovább rontottak a helyzeten.

Világszerte számos kutatás, vizsgálat indult annak érdekében, hogy megtudjuk, miként hat a koronavírus-járvány vagy a háború a mentális egészségünkre. Máté Gábor, a családjával 1957-ben kivándorolt, Kanadában élő orvos arra a felvetésre, hogy vajon több lesz-e a rákbeteg és a függő az említett események következtében, a következőt felelte:

Nem lesz, már most több van. Vancouverben több ember halt meg túladagolásban, mint a Covidtól. De a Covid következménye lett az is, hogy nőtt a gyermekbántalmazások, a családon belüli erőszakok száma, terjedt az alkohol- és drogfogyasztás. A függőség nem genetikai hiba, hanem a stressz keserves enyhítése. Minél inkább szenved valaki, annál jobban pusztítja magát

– fogalmazott a hvg360-on megjelent interjúban a szakember, kiemelve, hogy éppen ezért egy függőtől soha nem azt kell kérdezni, hogy miért iszik, hanem hogy miért van lelki problémája.

Az addiktológus rámutatott, hogy minél több a stressz, a trauma, annál nagyobb az esély arra, hogy valaki függő legyen, és ez nemcsak a drogra, hanem a pornográfiára, a munkára, az evésre vagy a szerencsejátékra is igaz.

„Én például munkamániás orvos voltam” – jelentette ki Máté Gábor, akinek meggyőződése, hogy a felépülés nagyban függ a társadalomtól is.

Ha büntetjük, kizárjuk őket, azzal olyan körülményt teremtünk, amiben nem lehet gyógyulni. Ami Magyarországon történik, például a drogfüggőkkel, az botrány

– mondta az orvos.

A járvány, illetve a háború mentális egészségünkre gyakorolt hatásáról korábban az Index is több cikket közölt, ezeket ide és ide kattintva érheti el.

Rovatok