Index Vakbarát Hírportál

Bayer Zsolt is felkerült az ukránok halállistájára

2022. június 6., hétfő 15:35

Bayer Zsolt író-publicista is felkerült Ukrajna ellenségeinek listájára a Mirotvorec szélsőjobboldali internetes oldalon. A listán több tízezer ember szerepel, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is.

Újabb névvel bővült a Mirotvorec szélsőjobboldali internetes oldal, amelyen Ukrajna ellenségeit listázzák olyan személyes adatokkal együtt, mint a születési dátum, az útlevélszám és a lakcím. Ezúttal Bayer Zsolt író-publicista neve került fel a honlap „halállistájára”, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is szerepel. A magyar politikusok közül azonban Szijjártó Péter külügyminiszter, valamint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos neve is megtalálható a listán. 

Ukránellenes propagandista. A Kreml-propagandanarratívák terjesztője. Részt vesz az Ukrajna elleni humanitárius agresszióban

– olvasható a honlapon Bayer Zsolt neve mellett. 

A Mirotvorec szerint Bayer Zsolt „magyar szélsőjobboldali és ultrakonzervatív újságíró, akinek nézeteit széles körben rasszistának minősítik”. A honlap az író-publicista néhány cikkét is felidézi, például azt, amelyben Olekszandra Koval, az ukrajnai könyvtárak ellátásáért felelős igazgató közleményét idézi, miszerint el kell távolítani az ukrán könyvtárakból az ukrán gondolkodásmódra veszélyes és káros műveket. Bayer Zsolt ezt a lépést a náci Németország döntéseihez hasonlította.

A honlap Bayer Zsoltot olyan kifejezésekkel is illette, mint

antiszemita és ukránfób.

Továbbá Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik „legközelebbi munkatársának” és „a kormányzati propagandagépezet meghatározó képviselőjének” nevezik. 

A Mirotvorec honlapot 2014-ben hozták létre, miután Oroszország annektálta a Krímet, és elfoglalta a Dombász egy részét.

„Ideje volt!”

Bayer Zsolt a blogján azt írja, éppen itt volt már az ideje annak, hogy felkerüljön a „náci ukránok halállistájára”.

Ezen a listán fent lenni erkölcsi kötelesség. S ki ne szeretne egy listán szerepelni egyebek közt például Nyikita Mihalkovval, Kissingerrel, Oliver Stone-nal vagy Orbán Viktorral?

– olvasható az író-publicista oldalán. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Bayer Zsolt 2022. április 27-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok