Index Vakbarát Hírportál

Botka László: Ez háború vagy béke kérdése, az élet vagy halál

2022. június 7., kedd 08:28

A szegedi polgármester a 2017-es miniszterelnök-jelöltségéről és a 2022-es választásokról is beszélt egy interjúban.

Botka László 2002 óta Szeged polgármestere, az MSZP-ből azóta kilépett politikus 2017-ben a párt miniszterelnök-jelöltje volt. A városvezető az akkori döntéséről egy friss interjúban úgy fogalmazott, elege lett abból, hogy az ellenzék elfelejtett politizálni, hogy csak magával foglalkozik, és politika nélkül akar választásokat nyerni.

2017-es kampányának szlogenje a Fizessenek a gazdagok! volt, erre a Partizánnak adott interjújában úgy emlékezett vissza, hogy a magyar lakosság 60 százaléka létbizonytalanságban él, a választók és az MSZP-tagság jól reagált a szlogenre, de a pártvezetés nem.

Botka László 2017-ben azt látta, hogy az ellenzéki pártvezetők nem hisznek a győzelemben, és azzal foglalkoznak, hogy a vereségből hogyan jöhetnek ki a legjobban. Botka László 2017 októberében mondott le a miniszterelnök-jelöltségről. A politikus arról is beszélt, hogy Karácsony Gergelyék őt elfogadhatónak tartották, de Gyurcsány Ferencet és Molnár Zsoltot nem, később a mostani főpolgármester mégis velük szövetkezett.

A polgármester a 2022-es kampányról kifejtette, hogy Márki-Zay Péter részéről tévedés volt kiábrándult jobboldaliakat keresni. A háború kirobbanása után beszélt az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, és jelezte neki, a magyar emberek félnek attól, hogy belesodródunk a háborúba, valamint nem tekintik saját háborújuknak ezt a konfliktust.

Ez háború vagy béke kérdése, az élet vagy halál. Erre nem válasz az, hogy kelet vagy nyugat, és az ellenzék ezt nem értette meg

– mondta Botka László, hozzátéve: hazug volt a kampány, hogy az ellenzék háborút akar, de megvoltak azok a mondatok, amikre ezt rá lehetett építeni.

A politikus arra a kérdésre, hogy miért nem szólalt meg a kampányban, leszögezte, hogy „rohadt nehéz volt” csendben maradni, de megfogadta, csak akkor szólal meg, ha dicsérni tudja az ellenzéket, erre viszont nem volt sok alkalma.

Botka László szerint az ellenzék azt gondolja, az a politika, hogy leülnek és elkezdenek tárgyalgatni. Megjegyezte azt is, hogy a Fidesz többszólamú politikát csinál, miközben az ellenzék még egy szólamot sem képes megtalálni.

Az ellenzéki pártok annyira érdektelenek, hogy már saját magukat sem érdeklik.

Botka László az interjú végén arra a kérdésre nem adott egyértelmű választ, hogy visszatér-e az országos politikába.

(Borítókép: Botka László polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a szegedi önkormányzat augusztus 20-i ünnepségén 2017. augusztus 20-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok