Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Horváth Péter

2022. június 7., kedd 16:44

85 évesen meghalt Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett mecénása, a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj létrehozója és több egyetem díszdoktora.

Az IFUA Horváth vezetési tanácsadó cég közlése szerint 2022. június 4-én meghalt Horváth Péter üzletember, tudós, egyetemi tanár, a magyar kultúra és művészetek bőkezű támogatója.

Horváth Péter 1937-ben született Sopronban, majd 1956-ban elhagyta Magyarországot. Az Aacheni Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát 1962-ben, majd három évvel később Münchenben végzett mérnök-közgazdászként. 1973-ban habilitált, és a Darmstadti Egyetemen létrehozta az első kontrolling tanszéket Németországban. 1981-ben a Stuttgarti Egyetem kontrolling tanszékének vezetője lett, és akkor alapította meg vezetési tanácsadó cégét, az IFUA Consultingot, amely később a Horváth & Partners nevet kapta.

Díszdoktor és irodalomtámogató

Horváth Péter díszdoktor volt a Budapesti Corvinus Egyetemen, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen, a németországi European Business Schoolon és az észtországi Tartui Egyetemen. Az Ulmi Egyetem tiszteletbeli szenátorának is kinevezték. Vendégprofesszorként

tanított New Yorkban, Bécsben, Sao Paulóban és Sanghajban. Több száz cikk és számos szakkönyv szerzője.

Kulturális területek mecénásaként is tevékenykedett. 2001-ben stuttgarti székhellyel alapítványt hozott létre a magyar–német kulturális, tudományos és menedzsmentkapcsolatok fejlesztésére, amiért 2006-ban Pro Cultura Hungarica díjat kapott Magyarországon.

Évi nettó hatezer euró támogatással fiatal magyar alkotók megsegítésére létrehozta a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat – írja a Könyves Magazin.

A magyarországi közgazdaságtudományi kutatás és oktatás, valamint a magyar–német gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért és a magyar kultúra németországi bemutatása és terjesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta 2013-ban.

Rovatok