Index Vakbarát Hírportál

Stagnál a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2022. június 8., szerda 10:52

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint a mintavételi helyek többségében stagnáló tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenés tíz vizsgált városban is tapasztalható.

Stagnál a szennyvíz koronavírus-koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán. Közleményükben azt írják, a szennyvízmintákban a koronavírus koncentrációja országos átlagot tekintve az előző héthez képest nem változott.

A vizsgált városok több mint felét stagnáló tendencia jellemzi, több településen, 

csökkenés tapasztalható.

A koronavírus örökítőanyagának mért mennyisége 7 településen az alacsony, 15 helyszínen pedig a mérsékelt koncentrációtartományba sorolható. Az eredmények a járvány leszálló ágára jellemző, ingadozva csökkenő görbére illeszkednek – írták.

Legutóbb múlt héten közölt adatokat az NNK a szennyvízben mért örökítőanyag-koncentrációról. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemezte, csökkenő tendenciát Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Szombathelyen, Zalaegerszegen és a budapesti agglomerációs települések közös mintájában mutattak a mérések. 

Arról, hogy miként történik a szennyvízből a mintavétel, és hogyan dolgozzák fel a begyűjtött mintákat, az Index is beszámolt. Írtunk arról is, milyen más vírusok vannak még jelen a szennyvízben.

Rovatok