Index Vakbarát Hírportál

Elmeszelte a közbeszerzési döntőbizottság a XII. kerületet

2022. június 9., csütörtök 15:09

Tavaly novemberben indult meg a XII. kerület három közbeszerzési ügyében a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárása, amelyben június elsején született határozat. Ez kimondja, hogy az

kiírt közbeszerzéseik megsértették a törvényt, ezért az ajánlatkérő önkormányzatot háromszázezer forint bírsággal sújtotta. A határozat ellen nincs fellebbezési lehetőség.

Az ügyben egy XII. kerületi önkormányzati képviselő, az MKKP elnöke, Kovács Gergely tett bejelentést, aki az ügyről azt írta közösségi oldalán:

A XII. kerület évek óta él vissza azzal a lehetőséggel, hogy a háromszázmillió forint alatti építési beruházásoknál megteheti, hogy nem nyílt közbeszerzéseket ír, hanem a Kbt. 115. szerinti közbeszerzési eljárást alkalmazza, ami alapján nem indulhat bárki a Hegyvidék közbeszerzésein, csak mindig az éppen meghívott öt cég. Nem nagy bátorság arra tippelni, hogy az orvosi rendelő felújítása ezért került 299 769 956 forintba, szépen kimaxolták.

A fenti három közbeszerzés összértéke 650 142 663 forint volt.

Az ajánlatkérő önkormányzat egyebek mellett azzal védekezett, hogy jelenleg a magyar építőipar általános kapacitáshiánya és a rendkívüli inflációs körülmény miatt igen nehéz megbízható, vállalásaikat megfelelő színvonalon és időben teljesítő cégeket találni. Ezért választotta azokat a vállalkozásokat, akikkel korábban szerződésben állt, és megbízhatók voltak, szemben az ismeretlen megbízhatóságú gazdasági szereplőkkel.

A XII. kerület közleményében jelezte, hogy a kiszabott bírságot nem közpénzből az önkormányzat, hanem a szerződött közbeszerzési tanácsadó fizeti meg saját pénzéből.

Az elmarasztaló határozat teljes szövege itt érhető el.

Rovatok