Index Vakbarát Hírportál

Újabb megyében jelent meg a madárinfluenza

2022. június 9., csütörtök 17:12

Az utóbbi időben több megyében is megjelent a madárinfluenza. A Nébih laboratóriuma ezúttal Hajdú-Bihar megyében észlelte a vírust, ami miatt fel is kellett számolni az érintett állományt.

Madárinfluenza jelenlétét igazolta Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ami miatt az érintett állományt felszámolták – közölte a hivatal az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a mintegy 10 500 ludat számláló téglási állományban az elhullások miatt figyeltek fel a madárinfluenza gyanújára.

A gazdaság körül három kilométer sugarú védőkörzetet és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet jelöltek ki. A területeken további vizsgálatokat kezdtek, illetve járványvédelmi és állatmozgatási korlátozásokat léptettek életbe.

A Nébih közben Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében védőkörzeteket oldott fel, de ez indoklásuk szerint nem jelent egyet a járványvédelmi fegyelem lazításával.

A közlemény végén a hivatal hangsúlyozta, hogy az előírások szigorú betartása a legfontosabb eszköze annak, hogy minimálisra csökkenjen a fertőződés kockázata, így a veszélyeztetett területeken továbbra is zártan kell tartani a baromfiállományokat.

A madárinfluenza korábban már Csongrád-CsanádBács-Kiskun, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megjelent az utóbbi hetekben. Mindkét megyében egy-egy, több mint kilencvenezres pecsenyekacsa-állományban jelent meg a vírus, amelyeket teljesen felszámoltak.

Rovatok