Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Az energiahiány megölné a gazdaságainkat

2022. június 9., csütörtök 15:50

A külgazdasági és külügyminiszter az OECD ülésén arról is beszélt, hogy el kell kerülni minden olyan intézkedést a következő hónapokban, amelyek további terheket rónának a gazdaságra és az emberekre.

Világos álláspontot kell képviselni az ukrajnai háborút illetően, de a válaszintézkedések során fontos figyelembe venni a realitásokat, ugyanis az energiahiány súlyos gazdasági károkat okozna – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtöki ülésén Párizsban.

A tárcavezető az ukrajnai orosz agresszió következményeivel foglalkozó ülésen figyelmeztetett, hogy a közelmúlt eseményei következtében nehéz gazdasági helyzetre kell készülni.

Az esetleges energiahiány megölné a gazdaságainkat, és úgy gondolom, nem szabad, hogy ez legyen a célunk

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki az OECD ülésén elmondott felszólalásában hangsúlyozta: el kell kerülni minden olyan intézkedést a következő hónapokban, amelyek további terheket rónának a gazdaságra és az emberekre, illetve biztosítani kell, hogy ne azoknak az országoknak kelljen megfizetniük a háború árát, amelyek nem felelősek érte.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a jelenlegi körülmények közepette kerülni kell bármi fajta adóemelést, ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni a zöld átmenetet sem. Szerinte őrült ötlet lenne a terhek növelése, például a karbonadó bevezetése a hagyományos autót használók számára – olvasható a külügyminisztérium szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A szankciók és egyéb válaszintézkedések elrendelése során tekintettel kell lenni a további áremelkedés megelőzésére, hogy ellenőrzés alatt lehessen tartani az inflációt, és meg kell egyezni abban, hogy a korlátozások nem veszélyeztethetik az európai országok biztonságos energiaellátását – mondta a külügyminiszter.

Rovatok