Index Vakbarát Hírportál

Eddig jelentkezzen, ha nem akar félmilliós B kategóriás jogosítványt

2022. június 10., péntek 19:22

Jelenleg is 6–12 ezer forint között mozog a gyakorlati órák díja az autósiskolákban, augusztustól újabb drágulás várható, amelynek eredményeként akár 500 ezer forintba is kerülhet a jogosítvány megszerzése – mondta a Spirit FM Aktuálban Nyirő Attila autósiskola-tulajdonos.

Az ATV Híradója számolt be róla, hogy akár 400 ezer forintba is kerülhet a jövőben egy jogosítvány megszerzése, az oktatók ugyanis azt mondják: nem halaszthatják tovább az áremeléseiket. Hiába az üzemanyagok befagyasztása, a gépkocsik fenntartása egyre többe kerül. 

„Már most 400 ezer forint körül van egy jogosítvány, dramatizálnám a helyzetet azzal, hogy 500 ezer forint körül is lehet egy jogosítvány” – mondta a Spirit FM Aktuálban Nyirő Attila autósiskola-tulajdonos. A tulajdonos azt is hozzátette, hogy a jogosítvány megszerzése 2 hónaptól két évig is terjedhet, ebben szerepet játszik az oktatók terhelhetősége is. 

Szerinte egyébként az utóbbi két év drágulásához az is hozzájárult, hogy nagyon alacsony az oktatók száma az országban, aki pedig hamarabb akar jogosítványt szerezni, az hajlandó többet fizetni az órákért. Az órák díja most 6–12 ezer forint között mozog.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Budapestnek vannak olyan önkormányzatai, amelyek adnak támogatást a jogosítvány megszerzéséhez, ennek is érdemes utánanézni tervezés közben.

Azt javasolta, hogy augusztus végéig jelentkezzenek azok, akik még a régi áron szeretnék a képzést, mert jogszabályváltozás is jön, ami szintén drágítani fog a folyamaton. Várhatóan a képzési rendeletben lesz változás, amelyben a képzés és az oktatás hatósági ellenőrzését akarják végezni elektronikai eszközök útján.

(Borítókép: Pénzjegynyomda / MTI)

Rovatok