Index Vakbarát Hírportál

A volt SZDSZ-es miniszter szerint az extraprofitadó demagógia

2022. június 10., péntek 06:13

Az emberek szívesen hallgatják azt a demagógiát, amit Orbán Viktor állít az extraprofitról – mondta Csillag István volt SZDSZ-es miniszter, aki egy rádióműsorban úgy vélte: a megszorításokat elkendőző kormányzati magyarázatok, miszerint a cégek nem hárítják át a költségeket a lakosságra, tiszta demagógia.

Csillag István, a Medgyessy-kormány gazdasági és közlekedési minisztere szerint Orbán Viktor nem közvetlenül a fogyasztóktól veszi vissza azt a pénzt, amit a saját újraválasztása érdekében a zsebükbe tett, hanem úgy tesz, mintha csak a vállalatokat sanyargatná, és nem a fogyasztókat sújtaná. A liberális, centrista, rendszerváltó Szabad Demokraták Szövetségének korábban programot író közgazdász szerint, ha az emberek elveszítik a munkájukat, mert a cégek nem fejlesztenek és nem lesznek új munkahelyek, ha hiány lép fel, ugyanez lesz az eredmény.

Csillag István a Klubrádióban péntek reggel úgy vélekedett, hogy az olyan kis országok, mint Magyarország, a szomszédjaira van utalva, nem tudja magát függetleníteni a világ egészétől, ahogy annak idején „a komcsik”, a gázáremelést nem lehet megállítani a határon. A közgazdász szerint irtóztató ára lenne, ha sikerülne.

A volt liberális politikus szerint, amikor a gázárak, az olajárak a duplájára nőnek, a kormány csak annyit tud korrigálni, hogy az ebből eredő veszteséget milyen arányban teríti szét a lakosság egészében. Szerinte ma „Orbán és oligarchái jobban élnek, a lakosság egésze meg nem él jobban.” Csillag István szerint ezt a lakosság nem veszi észre azonnal, mert még a zsebében van az a soha nem látott pénz, amit megkapott adó-visszatérítésből, a 13. havi nyugdíjból, nyugdíjprémiumból.

Csillag István szerint Orbán Viktor vízióit nehéz lesz egész Európára kiterjeszteni, terveiből nehéz lesz holnap levest venni. Hozzátette: az eddig az EU-tól ingyen kapott, a GDP négy-öt százalékát kitevő pénz nem jött, ugyanakkor a hitelezők pénze pedig mindenkinek egyre drágább. Szerinte a hatalom megtartása érdekében megéri, „hogy az infláció magas legyen és a lakosság a pénzét kimenekítse”.  

(Borítókép: Csillag István 2015. január 22-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok