Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter azt se bánja, ha újra gyógymasszőr, kocsmáros vagy tanár lesz

2022. június 10., péntek 18:10

A Jobbik elnöki posztjáról lemondott Jakab Péter büszke arra, hogy megmaradt annak, aki volt, „egy egyszerű vidéki gyereknek”.

Pénteki Facebook-bejegyzésében Jakab Péter felidézte, hogy először 2018-ban, Vona Gábor lemondása után keresték meg azzal, legyen a Jobbik elnöke, akkor azonban határozottan elutasította. Aztán a párt számára kudarcos 2019-es európai parlamenti választás után is megkeresték: vállalja el a Jobbik vezetését.

„Akkor visszakérdeztem: miért akarjátok ennyire, hogy én legyek a Jobbik elnöke? Azt válaszolták: azért, mert te vagy az, aki nem akar az lenni. Márpedig, aki nem akarja a hatalmat, azt nem is fogja rabul ejteni. Igazuk lett” – írta Jakab Péter a Facebook-oldalán.

A május 7-ei tisztújítás előtt az egyik jobbikos megkérdezte tőle, aggódik-e a végeredmény miatt, de azt válaszolta, hogy nem, mert vagy elnök lesz, vagy szabad.

Nem lettem a hatalom rabja, és erre büszke vagyok. Megmaradtam annak, aki voltam: egy egyszerű vidéki gyereknek, aki tanárként kezdte, de ha a helyzet úgy hozta, volt kocsmáros, biztonsági őr, gyógymasszőr, majd megint tanár, önkormányzati képviselő, pártelnök. Ha visszafelé is ugyanez lesz a sorrend, azt sem bánom. A lényeg, hogy maradjunk meg mindig embernek. Politikusként pedig még valami: maradjunk mindig a nép pártján

– fogalmazott Jakab Péter a pénteki bejegyzésében.

Jakab Péter nem indul el újra

Lukács László az ATV Szigorlat című műsorában azt mondta: megdöbbentette és váratlanul érte őket Jakab Péter lemondása, pedig mindegyik elnökségi tag azt szerette volna, hogy elnökként dolgozzon tovább.

„Az, hogy ő miért nem maradt, ez személyes döntés volt” – tette hozzá a Jobbik alelnöke. Azt is elmondta: egy-két héten belül nyilvános lesz, hogy kik indulnak el a Jobbik elnöki tisztségéért az újabb tisztújításon, ugyanakkor szerinte Jakab Péter nem azért mondott le, hogy újra megméresse magát.

Sem politikailag, sem logikailag nem tartanám azt helyesnek vagy megvalósíthatónak, ha ő elindulna. Én nem számolok azzal, hogy ő elindul

– jelentette ki Lukács László.

Az elnökség irányít tovább

A Jobbik csütörtöki közleménye szerint a párt elnöksége tudomásul vette és elfogadta Jakab Péter lemondását, továbbá arról döntöttek, hogy a közeljövőben tisztújítást írnak ki, mely során új elnököt választ majd a tagság.

A tisztújításig a pártot Potocskáné Kőrösi Anita ügyvezető elnökként, valamint Lukács László György, Kvárik Anita, Ander Balázs, Z. Kárpát Dániel, Dudás Róbert és Magyar Zoltán alelnökök irányítják tovább.

A napokban, május 8-án jelentette be a közösségi oldalán Jakab Péter, hogy lemond pártelnöki tisztségéről:

A Jobbik tagsága több mint 70 százalékos többséggel választott meg a párt elnökének május 7-én. Hiába. Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását.

A Jobbik május 7-i tisztújító kongresszusán nagy többséggel választották újra a párt elnökévé, továbbá döntöttek az alelnökök személyéről is.

Egy hónap sem telt el azonban, és május 30-án a közösségi oldalán egy bejegyzésében Jakab Péter azt állította, hogy Potocskáné Kőrösi Anita csődbe vinné a pártot, ezért feljelentést tett hűtlen kezelés, valamint hanyag kezelés kísérlete miatt, egyúttal a párt etikai bizottságánál kezdeményezte az elnökhelyettes kizárását a Jobbikból.

Még aznap a párt egyik önkormányzati képviselője, Varga Zoltán Péter is bejelentette, hogy etikai eljárást kezdeményez, csakhogy ő éppen Jakab Péter ellen, mert szerinte a pártelnök súlyosan megsértette a Jobbik alapszabályát, valamint etikai és fegyelmi szabályzatát.

(Borítókép: Jakab Péter 2020-ban. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok