Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: A kárpátaljai magyarok jogainak biztosítása az ukrán állam kötelessége

2022. június 10., péntek 19:51

Novák Katalin köztársasági elnök a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján vett részt, és szerinte az elfogadott nyilatkozat azt az álláspontot képviseli, amelyet a beiktatási beszédében ő maga is megfogalmazott.

Novák Katalin pénteken a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján vett részt Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnök meghívására.

Határozottan elítéljük Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan agresszióját, mely hatalmas emberi szenvedést és pusztítást okozva döntötte romba Európa békéjét. Gyászoljuk a tragikus emberáldozatokat. Megerősítettük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és demokratikus működése mellett

– közölte Novák Katalin a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy ez azt is jelenti, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak teljes körű biztosítása az ukrán állam mindenkori kötelezettsége.

Ugyanakkor hangsúlyozta, a migráció növekedésére számítani kell, mivel a háború miatt azokban a térségekben kerülhet veszélybe a biztonságos élelmiszerellátás, ahol most is nehezek az életkörülmények.

Novák Katalin elmondása szerint gyors ütemben halad Magyarországon a haderőfejlesztés, így 2024-re ledolgozzák a régi restanciát, és a védelmi költségvetés eléri a GDP 2 százalékát.

„Az országunk, a térségünk és szövetségeseink biztonsága mindennél előbbre való” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Rovatok