Index Vakbarát Hírportál

Két és félszeresére nőtt a zöld rendszámos autók száma két év alatt Magyarországon

2022. június 11., szombat 12:41

Májusban átlépte az 51 ezret, ezzel 2020 óta két és félszeresére nőtt a zöld rendszámmal ellátott autók száma Magyarországon – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton lapunkkal.

A közlemény szerint a kormány célja, hogy az ország a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában foglaltak szerint 2050-re elérje a teljes klímasemlegességet, anélkül hogy a gazdasági növekedés vagy a jólét veszélybe kerülne. Ebben fontos szerepet játszik a közlekedés zöldítése is, ami a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felel.

Az ország szén-dioxid-csökkentési céljainak elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatjuk az elektromos járművek terjedését. Álláspontunk szerint a zöldátmenet esetében nem pluszterheket kell az emberekre róni, hanem például olyan pályázati konstrukciókat kialakítani, amelyekbe be tudjuk vonni a lakosságot, és hozzájárulnak a felmerülő költségek csökkentéséhez is

– mondta el Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány a közlekedési szektor klímabarátabbá válását, többek között az elektromos személygépjárművek vásárlását az elmúlt években összesen csaknem 20 milliárd forinttal segítette. Ennek köszönhetően a hazai zöld rendszámos autók száma 2020 májusában elérte a 20 ezret, mára pedig már az 51 ezret is meghaladta, és ezek több mint fele tisztán elektromos.

A közlekedésben használt megújuló energiaforrások részarányát illetően Magyarország már most a régióban a legjobban, az uniós átlag felett teljesít.

Ezt tovább növelhetik a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv intézkedései, amelyek az elektromobilitás elterjedését ösztönzik.

Az állami támogatásoknak köszönhetően az elektromos gépjárművek mellett egyre többen választják az elektromos robogókat a hagyományos, benzines társaik helyett, és egyre népszerűbbek az elektromos rásegítésű kerékpárok is.

Rovatok