Index Vakbarát Hírportál

LMP: Évente kétszeri béremelést kell adni a közalkalmazottaknak

2022. június 12., vasárnap 16:47

Az ellenzéki párt javaslata szerint idén 250-300 milliárd forintból lehetne megvalósítani a közszféra béremelését.

Gál József, az LMP szóvivője elmondta, országgyűlési határozati javaslattal kívánják megakadályozni a közalkalmazottak és közszolgálati dolgozók bérének elinflálódását. A zöldpárti javaslat szerint idén 250-300 milliárd forintból lehetne megvalósítani a közszféra béremelését, amelyet a társasági adó 25 százalékos felső kulcsának bevezetéséből finanszíroznának.

A közszféra bérhelyzete évtizedek oda rendezetlen, ezért is alakult ki munkaerőhiány az egészségügyben, az oktatásban, a rendvédelemben és a szociális szférában 

– mutatott rá Gál József, aki úgy fogalmazott, hogy a kormány a legrosszabb munkáltató ma Magyarországon. Az év elején kapott béremelést a 10 százalékos infláció már felemésztette. Az anyagi biztonság megteremtése érdekében az LMP javaslata az, hogy

minden év januárjában és júliusában az előző fél év inflációját követő indexálást építsenek be a közalkalmazottak bérébe.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője azt mondta, a közszféra minden területén válsághelyzet van az alacsony bérek miatt. Példának erre egy kezdő rendőr fizetését hozta fel, aki mindössze havi 207 ezer forintot keres, ami nem tér el lényegesen egy kezdő pedagógus fizetésétől. Ungár szerint ma már lasszóval kell fogni a megüresedett helyekre munkavállalókat a közszférában, aminek az az egyszerű oka, hogy „hivatástudattal nem lehet fizetni a boltban”. 

Rovatok