Index Vakbarát Hírportál

Zacher Gábor új járványra figyelmeztet

2022. június 13., hétfő 06:11

A tinédzserek körében viharos sebességgel terjedő Elf Barnak komoly veszélye is van, ugyanis a különböző aromaanyagokat tartalmazó gőz is károsíthatja a tüdőt.

Ez egy új járvány – mondta Zacher Gábor a tinédzserek körében viharos sebességgel terjedő Elf Barról. A toxikológus szerint aggasztó, hogy milyen keveset lehet tudni erről a termékről, ugyanakkor azt biztosan tudni, hogy nikotint tartalmaz, ami pedig függőséget okoz – tette hozzá.

Elmondása szerint sutba dobhatjuk a régóta ismert mondatot, miszerint a dohányzástól büdös lesz az ember, hiszen a számtalan különböző ízben kapható gőz távol áll a megszokott dohányfüsttől. Úgy véli, ez jelenti a legnagyobb veszélyét a manórúdként is ismert terméknek, hiszen éppen ettől olyan népszerű a fiatalok körében.

Zacher Gábor emlékeztetett, ugyan az Elf Bar forgalmazása Magyarországon tilos, a fiatalok ezt könnyen ki tudják cselezni, mégpedig úgy, hogy megrendelik az internetről és egy csomagautomatából átveszik azt. A toxikológus úgy véli, a termék potenciális veszélyforrás lehet.

Az e-cigaretták okozta tüdősérülés esetében a termékben lévő illatanyagok, aromaanyagok is károsítják a tüdőt. Ugyan az iqosokról sem tudunk sokkal többet, mint az Elf Barról, itt is ezek az anyagok okozhatnak bajt

– mondta Zacher Gábor az RTL Híradónak.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok