Index Vakbarát Hírportál

Ismét riasztották a honvédség vadászgépeit

2022. június 13., hétfő 12:18

Június 13-án, hétfőn, a reggeli órákban kaptak riasztást a Magyar Honvédség vadászgépei, mert egy Nagy-Britanniából érkező, Románia felé haladó, amerikai felségjelzésű repülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légi irányítással.

A Gripenek átkísérték a gépet a román légtérbe, amely ezt követően felvette a rádiókapcsolatot az ottani polgári légi irányítással. A géppár a feladat befejezését követően visszatért a kecskeméti bázisra – olvasható a Honvédelmi Minisztérium MTI-nek eljuttatott közleményében.

Mint megírtuk, vasárnap az esti órákban is riasztást kaptak a Magyar Honvédség vadászgépei, mert egy Doha–Párizs-útvonalon közlekedő, francia felségjelzésű utasszállító repülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légi irányítással.

Májusban többször riasztották a magyar Gripeneket. A hónap elején azonosítatlan repülőeszközök miatt emelték őket a levegőbe, majd több mint egy héttel később egy bombafenyegetés miatt lendültek akcióba. Június elején pedig egy alacsonyan repülő, Beechcraft típusú, kétmotoros gépet fogtak el és kísértek a légtérben a svédektől vásárolt vasmadarak.

(Borítókép: Gripenek a Magyar Honvédség kötelékéből. Képünk illusztráció. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok