Index Vakbarát Hírportál

Több településen is lesz szúnyoggyérítés a héten

2022. június 13., hétfő 10:59

Szúnyoggyérítést végeznek a héten a katasztrófavédelem szakemberei több megye településén és a vízpartoknál is.

Összesen tizenhárom megye 246 településén lesz szúnyoggyérítés a héten, ami az előző hét csapadékos, szeles időjárása miatt maradt el korábban – tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Dóka Imre szóvivőhelyettes közlése szerint a szakemberek a következő napokban a turisztikailag kiemelt tópartokon, így a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében végeznek szúnyoggyérítést, akik földi kémiai módszerrel dolgoznak majd.

A korábban megkezdett munkálatok is folytatódnak, köztük Szolnok térségében, a Bodrog és a Dráva mentén, illetve Csongrád-Csanád megyében és Sopron környékén.

Mi az a szúnyoggyérítés?

Szúnyoggyérítéskor a szakemberek földi úton, platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével permetezik ki a szúnyoggyérítésre alkalmas anyagokat.  

A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben ártalmatlan az emberekre, a meleg vérű állatokra és a növényekre, az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt. Hektáronként mindössze fél litert juttatnak ki belőle, a szer néhány óra alatt le is bomlik.

A kezeléseket napnyugta után kezdik meg, a munkát végző járművek leginkább este és éjszaka dolgoznak.

Rovatok