Index Vakbarát Hírportál

Törvénysértést találtak három ellenzéki pártalapítványnál

2022. június 14., kedd 13:00

Az Állami Számvevőszék a pártalapítványok ellenőrzésénél arra jutott, hogy a Jobbik, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció pártalapítványánál nem volt biztosított az átláthatóság.

A pártalapítványok ellenőrzése alapján a Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint az Új Köztársaságért Alapítvány gazdálkodásának törvényessége és átláthatósága alapjaiban nem volt biztosított – derült ki az Állami Számvevőszék közleményéből.

A jelentésekről szóló összefoglalóban az ÁSZ kifejtette:

A Jobbik Magyarországért Mozgalom alapította Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Párbeszéd Magyarországért Párt által létrehozott Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint Demokratikus Koalíció által létrehozott Új Köztársaságért Alapítvány a 2019–2020 évekre nem biztosította a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát sem a párttagok, sem a többi állampolgár számára.

Az ÁSZ szakemberei mindhárom alapítvány esetében a gazdálkodás törvényességének és átláthatóságának területén „lényeges törvénysértésekkel” szembesültek.

Azt is részletezték, hogy a Jobbik Magyarországért Alapítvány a 2019–2020. években, az Új Köztársaságért Alapítvány 2019-ben nem tett eleget a törvény által előírt beszámolási kötelezettségének, ugyanis nem készített a számviteli törvény szerinti éves számviteli beszámolót, a tevékenységéről szóló éves jelentést, így nem biztosították a felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodás átláthatóságát, valamint a költségvetési támogatás felhasználásának elszámoltathatóságát.

Az éves beszámoló megalapozottsága nem felelt meg a törvényi előírásoknak 2019–2020. években a Megújuló Magyarországért Alapítványnál, és 2020-ban az Új Köztársaságért Alapítványnál, „mivel az általuk nyújtott támogatások elszámolása során nem a törvényi előírások szerinti bizonylatok alapján jegyeztek be adatokat a számviteli nyilvántartásokba”.

Arról, hogy a 2022-es választási eredmények alapján mekkora összeggel számolhatnak a pártok és a pártalapítványok, itt írtunk részletesen.

Rovatok