Index Vakbarát Hírportál

A járvány miatti kényszerszünet után újraindulnak szórványmagyarságot támogató programok

2022. június 14., kedd 13:50

Újraindul a diaszpórát segítő Kőrösi Csoma Sándor-program és a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-program a koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János közölte, hogy olyan, a 20. életévüket betöltött, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezését várják az újrainduló Kőrösi Csoma Sándor-program és a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-programban, akik elkötelezettek a magyar nemzet iránt és jártasak a közösségszervezésben.

Feladatuk a szórvány- és a diaszpóramagyarság közösségi, szervezeti életének segítése, megújítása.

A Kőrösi Csoma Sándor-program 2022/2023-ra meghirdetett kiírásában az északi féltekén 75-en nyerhetnek ösztöndíjat, a Petőfi-programban pedig 50-en.

A pályázás módja

A pályázatokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a www.kulhonimagyarok.hu oldalon, továbbá a www.korosiprogram, valamint a www.petofiprogram.hu oldalakon szerdától legkésőbb július 15. éjfélig. Hiánypótlásra nincs lehetőség. A fogadószervezetek is csak elektronikus úton nyújthatják be jelentkezésüket.

A 2013-ban indított Kőrősi Csoma Sándor-programban eddig 29 országban 661 ösztöndíjas dolgozott. A kormánypárti politikus a program eredményei között említette, hogy az ösztöndíjasok közreműködésével a többi között

új magyar közösségeket fedeztek fel,

hétvégi magyar iskolák és cserkészcsapatok alakultak, online oktatási anyagok készültek, magyar nyelvű újságokat alapítottak és egyre többen kezdtek magyarul tanulni – írja az MTI.

A Petőfi-programban 2015-től 308-an vettek részt. A program részeként a Kárpát-medencében magyar napokat, szavalóversenyeket tartottak, elindult az Egy nap népviseletben elnevezésű kezdeményezés, így mindenütt megerősödtek a szórványközösségek. Az államtitkár szerint a külhoni magyar szervezetek mellett az ösztöndíjasok is nyernek a programmal.

Mindenki, aki hazatért, azt mondta, hogy hazaszeretetben és magyarságtudatban megerősödött a program által.

Rovatok