Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor Brüsszelbe ment, hogy hazahozza az uniós forrásokat

2022. június 15., szerda 13:37

Az uniós forrásokért is felelős miniszter Brüsszelben tárgyal, az Európai Bizottság szóvivője szerint több kérdésben volt előrelépés az elmúlt hónapokban.

Navracsics Tibor kedd este posztolt fotót arról, hogy épp egy repülőgépen ül és Brüsszelbe tart. Mai bejegyzése alapján Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztossal tárgyalt Magyarország szerepéről az orosz–ukrán háború társadalmi következményeinek enyhítésében.

A látogatás fő célja az uniós források ügyében történő megegyezés, a területfejlesztési és az uniós források felhasználásért felelős miniszter a helyreállítási alap felszabadításáról egyeztet az Európai Bizottság vezetőivel szerdától péntekig – értesült az Euronews.

Navracsics Tibor még a miniszterjelölti meghallgatása után az Index kérdésére elmondta: abban bízik, hogy az év második felében sikerül tető alá hozni a megállapodásokat.

Van előrelépés

Az Európai Bizottság szóvivője, Veerle Nuyts az Euronews megkeresésére közölte:

Több kérdésben is volt előrelépés az elmúlt hónapokban. De több nyitott fejezet is van: Ilyenek a korrupcióellenes és az oktatási intézkedések.

A szóvivő hozzátette: a bizottság a többi tagállamhoz hasonlóan Magyarországnál is az országspecifikus ajánlások kezelését vizsgálja.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több Kormányinfón is arról beszélt, hogy magyar részről nincs akadálya a megállapodásnak, és politikai okai vannak az egyezség elmaradásának.

(Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterjelölt meghallgatása az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok