Index Vakbarát Hírportál

Népszava: gyorsulnak a kisajátítások a Budapest–Belgrád-vasútvonalon

2022. június 15., szerda 09:29

Sajtóértesülések szerint zajlanak a kisajátítások a Budapest–Belgrád-vasútvonal magyarországi szakaszán, az érintett ingatlanok között van lakóház, rét, zártkert és szántó is.

A BudapestBelgrád-vasútvonal 750 milliárd forintos beruházásáról itt és itt írtunk részletesen.

A projekt megvalósítására létrehozott KínaiMagyar Vasút Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának, Pál Lászlónak az áprilisi parlamenti választás után két nappal tartott prezentációjából többek között kiderült, hogy a projekt megvalósítása 2173 ingatlant érint, ebből 186 „idegen” tulajdonban van, amelyeket meg kell „szerezni”, ami kisajátítást jelent – írja a Népszava, hozzátéve: mivel a vasútvonal fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították, az állam nevében eljáró MÁV Zrt. kisajátítási kérelmére 8 napon belül elidegenítési tilalmat jegyeznek be az érintett ingatlanra.

Ezt követően az ingatlan értékét meghatározó szakértő elkészíti szakvéleményét, amit elküldenek az érintetteknek, és jön a tárgyalás.

A lap szerint Pest megyében legalább két tucat ingatlan esetében indítottak eljárást, ezek több mint felénél a tárgyalás napját is kitűzték, az ingatlanok között van lakóház, rét, zártkert és szántó is. Az állam többségében az ingatlanok egy részére tart igényt.

Rovatok