Index Vakbarát Hírportál

Az elektromos rollerek használatának szabályozását sürgeti a mobilitási szövetség

2022. június 16., csütörtök 10:58

Jól átgondolt, előretekintő és a városi közlekedés várható változásait szem előtt tartó, átfogó szabályozást sürget az elektromos rollerekre a Jövő Mobilitása Szövetség – adta hírül az MTI.

A szövetség csütörtöki közleményében azt írta, hogy a hatályos jogszabályok alapján továbbra sem kategorizálható az elektromos roller, az eszközökhöz egyelőre egységes szabályozást nem dolgoztak ki.

Egyes becslések szerint nagyságrendileg 50 ezer darab van használatban Magyarországon ilyen típusú járműből.

A szervezet szerint az elektromos rollereket például balesetek során muszáj kategorizálni.

Ilyen esetekben az adott hatóság vagy gyalogosnak tekinti a közlekedőket, mivel az e-roller szabályozás híján nem tekinthető járműnek, vagy egy iránymutatás alapján segédmotornak tekinti.

A Jövő Mobilitása Szövetség javaslata szerint egy jól átgondolt, előretekintő és a városi közlekedés várható változásait szem előtt tartó, átfogó szabályozásra lenne szükség, hogy ki lehessen használni ezen eszközök zsúfolt városokra gyakorolható jótékony hatásait.

Példaként a kevesebb autót, a jobb levegőt említették, és végeredményben a nagyságrendekkel csökkentett karbonlábnyomot említették.

A szövetség úgy látja, hogy az ideális állapot az lenne, ha csak úgy vehetne részt bárki a közlekedésben, ha ismeri a közlekedési szabályokat.

Hasznos lenne, ha ennek meglétét egyben feltételként határozná meg a KRESZ, ahhoz, hogy valaki kerékpárra vagy rollerre pattanjon és részt vegyen a közlekedésben – tették hozzá.

Szabály ugyan nem írja elő a védőfelszerelések használatát az elektromos roller esetében, de ezek viselése ugyanakkor erősen ajánlott.

A sisak életet menthet, így ideális lenne, ha a leendő jogszabályban a kerékpáros szabályokkal egyezően, lakott területen kívül, esetleg ezt kiegészítve 18 év alatt általánosan is kötelezőnek tekintenék – zárta közleményét a Jövő Mobilitása Szövetség.

Rovatok