Index Vakbarát Hírportál

Felmentették az MTV korábbi elnökét

2022. június 16., csütörtök 21:31

Az MTV korábbi elnökének, Rudi Zoltánnak büntetőügyében a másodfokú bíróság érdemben nem változtatta meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság felmentő ítéletét – derült ki a Fővárosi Törvényszék szerdai közleményéből.

Az ítéleti tényállás szerint az MTV korábbi elnöke 2008. március 5. és 2010. december 31. napja között a Magyar Televízió Zrt. alkalmazásában állt mint stratégiatervezési és kommunikációs igazgató.

Mint írják, a vádlott a lakóhelye szerint illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságához 2011. május 10-én benyújtotta a 2010. évre vonatkozó személyi jövedelemadó, járulék, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás és egészségügyi hozzájárulás kötelezettségről szóló bevallást. Ebben a munkaviszonyból származó és annak megfelelő összegű bérjövedelmét, valamint külföldi kiküldetésből származó jövedelmét tüntette fel. Adófizetési kötelezettségét ezen jövedelme alapján vallotta be, illetve teljesítette.

Mint a közleményben olvasható, „a terhelt 2009. augusztus 26-án megalapított egy, a Seychelles Köztársaságban bejegyzett társaságot, seychelles-i székhellyel, amelyben tisztséget nem töltött be, annak résztulajdonosa volt”.

Az eljárás során nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vád tárgyává tett cselekményt – azaz azt, hogy a terhelt már a fent említett társaság megalakítása előtt is végzett bevallásköteles közvetítői tevékenységet – elkövette, valamint azt sem lehetett ítéleti bizonyossággal megállapítani, hogy e tevékenységét mikor kezdte meg

– olvasható a közleményben. Hozzátették, hogy a felmerült bizonyítékok „nem cáfolták, hogy a vádlott a közvetítői tevékenységét a külföldi székhelyű cégtől kapott meghatalmazás alapján végezte. A sikerdíjat a megbízó a nevezett cég bankszámlájára utalta, az okirati bizonyítékok szerint a sikerdíjként átutalt összeg a társaság számláján maradt, abból a vádlott nem részesedett”.

Nem volt továbbá megállapítható, hogy a vádlottnak a 2010. évre vonatkozó és az adóhatósághoz benyújtott adóbevallásában a fenti önálló tevékenységéből származó bevételének fel nem tüntetése miatt bevallása valótlan tartalmú lenne, amellyel az adóhatóságot megtévesztette volna és személyi jövedelemadó, valamint egészségügyi hozzájárulás adónemekben az állami költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott volna.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2021. június 4-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlottat az ellene adócsalás bűntette miatt emelt vád alól felmentette. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék a mai napon kihirdetett határozatával a terhelt cselekményét jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntetteként értékelte, és az emiatt emelt vád alól tekinti felmentettnek a férfit. Az elsőfokú ítélet a fent írt változtatással szerdától jogerőre emelkedett.

Rovatok