Index Vakbarát Hírportál

Leépítésekre készül a kormány, 30 milliárdot spórolnának meg

2022. június 16., csütörtök 09:01

Hatalmas állami leépítésre készül a kormány, a központi költségvetésből finanszírozott szervezeteknél végrehajtandó létszámleépítésekből 30 milliárd forintot akar megspórolni – szúrta ki a Népszava, a jövő évi költségvetés tervezetében. A Miniszterelnökség szerint csak annyi embert akarnak alkalmazni, amennyire feltétlenül szükség van.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Népszavának elmondta, egyre több jelzést kapnak arról, hogy komoly leépítést terveznek a több mint 37 ezer dolgozót foglalkoztató kormányhivatalokban, információik szerint azonban a kirúgások nem lesznek egységesek, Szabolcsban például tíz százalék feletti létszámcsökkentési tervről tudnak, míg a fővárosi szervezethez nem nyúlnának.

A kormány elkötelezett a bürokráciacsökkentés mellett. 2018-ban egy nagy létszámleépítést már végrehajtottunk. Továbbra is az a célunk, hogy kizárólag csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van

– válaszolta a Miniszterelnökség a lap megkeresésére.

A beszámoló szerint a minisztériumok költségvetésének tízszázalékos csökkentése a vidéki hivatalok és intézmények munkatársainak elbocsátását jelentheti. A szabolcsi leépítésekről szóló hírek felzaklatták az ukrán határ mentén dolgozó tisztviselőket, mivel a menekültek ügyeinek intézéséhez sokkal nagyobb létszámra lenne szükségük.

Egy alföldi kormányhivatal szerint folyamatos az elvándorlás a területről, felkészült munkatársak pedig alig érkeznek. Az állam által kínált bérekért azonban építési hatósági ügyekkel foglalkozó mérnököt és rehabilitációs orvosszakértőket nem találnak.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok