Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormány: meghosszabbítják a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot

2022. június 16., csütörtök 13:26

Októberig fenntartja a kormány az élelmiszer-, valamint a benzinárstopot, továbbá év végéig marad a hitelmoratórium és a kamatstop – erről tett bejelentést csütörtökön Orbán Viktor. A miniszterelnök által közzétett döntés részleteit a Magyar Közlöny tartalmazza majd.

2022. október 1-jéig meghosszabbítja a kormány az élelmiszer- és a benzinárstopot, a hitelmoratórium és a kamatstop határidejét pedig 2022. december 31-ig tolja ki – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Mint az lenni szokott, a részletszabályok később jelennek meg a Magyar Közlönyben, a rendeletből fog tehát kiderülni, hogy az intézkedések pontosan milyen módon változnak. 

Élelmiszerárstop

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy több élelmiszer árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből kiderült, hogy pontosan mely termékekről van szó:

Hitelmoratórium és kamatstop

Orbán Viktor egy tavaly decemberi kormányülés után jelentette be, hogy október végi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatát. Az intézkedés 2022. január elején lépett hatályba. A kamatstopot később a jelzálogalapú hitelek mellett a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is kiterjesztették. 

A hitelmoratóriumot a kormány a rászorulók részére az előzőekben 2022. június 30-ig hosszabbította meg, ezt tolta most ki, felmérve a gazdasági környezetből fakadó nehézségeket, a hitelek drágulását, az inflációt. 

Amint azt az Index megírta, kormányrendeletben határozta meg a kormány, hogy rászorultsági alapon kik maradhatnak benne 2022. június végéig a hitelmoratóriumban. Nagyjából még mintegy 1,2 millió lakossági ügyfél él a fizetési haladékkal mintegy 1,8 millió hitelszerződés esetében.

Röviden:

Az Index megbízásából tavaly készült egy felmérés, amely szerint a hitelesek nagy része (92 százaléka) szerint a hitelmoratórium megszűnésével valószínűleg újra törleszteni tudja majd a hiteleit.

Benzinárstop

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly novemberben jelentette be a Kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-től. Csak magyar rendszámú autókat lehet tankolni hatósági áron, de akadnak kivételek, a részletszabályokról itt írtunk.

A kormányrendelet alapján:

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok