Index Vakbarát Hírportál

A nyugdíjasok elmondták Kövér Lászlónak, hogy mit szeretnének

2022. június 17., péntek 13:14

Csütörtökön tartották az Országos Nyugdíjas Parlament ülését, amelyen Kövér László, az Országház házelnöke is tiszteletét tette. Az ülésen részt vevő nyugdíjasok közölték, hogy mire számítanának a kormánytól.

A parlament felsőházi termében tartott ülés megnyitásakor Kövér László azt mondta: a felelős nemzeti politika feladata, hogy az ország gazdasági erejének függvényében a lehető legnagyobb védelmet és méltányosságot biztosítson minden nyugdíjas magyar ember számára. „Nem akarjuk, hogy az előttünk álló nehézségek árát ismét a nyugdíjasok fizessék meg” – fogalmazott Kövér László.

Emlékeztetett arra is, hogy 2010 óta 59 százalékkal emelkedtek a nyugdíjas ellátások, a nyugdíjak vásárlóértéke pedig 10 százalékkal nőtt. A házelnök köszönetet mondott az időseknek azért, hogy a hátukon vitték az országot évtizedeken át, és azt mondta, hogy a kormány igyekszik megtartani a nyugdíjak vásárlóértékét.

Kötelességünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy gondtalanabbá váljanak az idősebb generáció mindennapjai, miközben mindnyájunkban tudatosodnia kell azoknak az értékeknek, amelyeket idősebb embertársaink hoznak az életünkbe

– hangoztatta Kövér László az MTI szerint. 

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke a Népszava szerint azt mondta az ülésen, hogy most nem a követelések ideje jött el, hanem a javaslatoké. Beszámolt arról, hogy egy online felmérést készítettek a találkozó résztvevőinek közreműködésével, azért, hogy kiderüljön: mi foglalkoztatja a leginkább az időseket, és miben kérnének segítséget. Az egyesület ennek eredménye nyomán azt javasolta, hogy

a kormányablakoknál alakítsanak ki olyan InfoPontokat, ahol kifejezetten a nyugdíjasok tájékozódását segítenék.

A felmérés ugyanis arra mutatott rá, hogy gyakran hétköznapi kérdésekben sem rendelkeznek a nyugdíjasok elegendő információval, ezért nagy szükségük lenne tanácsra és iránymutatásra. Ezen belül a válaszadók majdnem háromnegyede mondta azt, hogy a méltányossági nyugdíjak megállapításához vagy annak emeléséhez olyan szakember segítségére lenne szükség, aki jól ismeri a lehetőségeket és a hivatali elvárásokat.

Ehhez hasonló segítséget kérnének más ügyekben, így a nyugdíjfolyósítási, adóügyi, hagyatéki, a kegyeleti ügyintézésben, a betegjogi kérdésekben, valamint abban, hogy miként férhetnek hozzá lakóhelyük önkormányzatának kedvezményes szolgáltatásaihoz, illetve hogyan vállalhatnának önkéntes munkát. Az egyesület közölte, hogy a felmérés eredményét megküldik az önkormányzati szövetségeknek is azért, hogy lehetőségeik szerint meg tudjanak szervezni új tájékoztatási és segítségnyújtási formákat.

Rovatok